Transport vinskog grožđa

Više
03 jun 2022 13:47 #50763 od Petrović Danko
Posle izvršene berbe transport vinskog grožđa je sledeći korak od koga u mnogome zavisi kvalitet budućeg vina. Sama berba vinskog grožđa obično se vrši u PE više namensku ambalažu različitog oblika i zapremine. Za kvalitet budućeg vina bitna je higijena ambalaže za berbu vinskog grožđa. Preporuka je posle svake upotrebe oprati korišćenu ambalažu. Grožđe može biti transportovano u rinfuzu (retko se primenjuje) ili u PE ambalaži.
Sam transport se obično vrši različitim vrstama vučenih traktorsih prikolica, ako se preradni kapaciteti nalaze u blizini vinograda. Ako se prerada odvija na većoj udaljenosti grožđe se pretovara u kamione (hladnjače) veće nosivosti. Sam transport do mesta prerade bitno je obaviti u što kraćem vremenskom periodu, u suprotnom postoji realna opasnost od curenja šire (kod pojedinih sorata) a samim tim i do gubitaka, kao i prevelikog zagrevanja grožđa ako je sunčano vreme. Grožđe koje je toplo može predstavljati problem prilikom prerade u podrumu, posebno ako se radi o sortama za proizvodnju visoko kvalitetnih belih vina.
Preporuka je odmah po prijemu grožđa u podrum početi sa procesom prerade. Ako je grožđe prilikom prijema suviše toplo, izvršiti snižavanje temperature na optimum u hladnjači. Od momenta berbe do početka prerade ne bi trebalo da prođe više od 4 časa.
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.714 sekundi
Powered by Kunena Forum