Prokupac

Više
03 maj 2022 15:05 #50418 od Vasić Vesna
Prokupac was created by Vasić Vesna
Prokupac je autohtona sorta Srbije. Osim kod nas, gde se uglavnom gaji u centralnoj Srbiji, gaji se u Makedoniji, ima je manje u Bugarskoj a sporadično se sreće u Ruskoj Federaciji. U nas ima i brojne sinonime: Crnka, Niševka, Rskavac, Nikodimka, Kameničarka, u Bugarskoj je zovu Zarčin a u Makedoniji Skopsko crno.
Ampelografski kratak opis: odrasli list je srednje veličine ili veliki, ceo ili trodelan. Cvet je hermafroditan, grozd je srednje veličine ređe veliki, cilindrično kupastog oblika i srednje zbijenosti. Masa grozda varira od 130 do 300 grama. Bobica je srednje krupna, debele pokožice tamnoplave boje,sa mnogim tačkicama i obilnim pepeljkom, izraženog pupka. Mezokarp je sočan bez mirisa i prijatnog ukusa.
Agrobiološke osobine: čokot je srednje bujnosti ili bujan sa uspravno rastućim lastarima. Grožđe sazreva pozno, između III i IV epohe. Prinosna je sorta, daje 15-20 t/ha grožđa. Zato zahteva kratku rezidbu, tj. kondire na 2-3 okca. Pri mešovitoj rezidbi čokot se znatno iscrpljuje i vegetativno brzo oslabi. Pogodni su uzgojni oblici na kojima se može primeniti kratka rezidba, a što se tiče zemljišta voli propusna, rastresita, kamenito šljunkovita i umereno plodna zemljišta. Ima dobar afinitet sa loznim podlogama, veoma je osetljiv na plamenjaču a dobre je otpornosti na sivu plesan. Inače slabo podnosi niske zimske temperature pa okca izmrzavaju na minus 16 stepeni C.
Karakteristike šire i vina: šira je bezbojna i prijatnog ukusa i mirisa. Sadrži 18-22 % šećera i 6-8 g/l ukupnih kiselina. Vino je harmonično i pitko. Od grožđa Prokupca proizvode se kvalitetna crvena ili roze vina, koja se odlikuju voćnim karakterom. Uglavnom se sreću tonovi sitnog bobičavog voća ili crvenog koštičavog voća. Prokupac ima visok sadržaj tanina pa i vina imaju izraženu trpkost o čemu treba voditi računa u tehnologiji proizvodnje.
Inače u Srbiji je priznat veći broj klonova sorte Prokupac. Pomenuću neke:
PR 2 - klon ima krupan grozd, mase do 250 g. U širi nakuplja do 23 % šećera i 7 g/l ukupnih kiselina. Prinosan je klon.
PR 8 - grozd je srednje krupan, u širi nakupi 19 % šećera i 6,5 g/l ukupnih kiselina.
PR 10 - ima zbijen grozd mase 194 g. Bobice obilno posute pepeljkom, sa visokim učešćm pokožice u bobici 5,53 %. U širi nakuplja 17 % šečera i 8 g/l ukupnih kiselina. Prinosan klon koji sazreva nekolko dana kasnije u odnosu na ostale klonove.
PR 19 - klon priznat 2015. god. Grozd zbijen, mase 188 g. ima visok potencijal nakupljanja šečera u širi 22,05 % uz srednji nivo kiselina 6,22 g/l.
Prokupac svakako ima svoj privredni značaj, grožđe se koristi za spravljanje crvenih i roze vina kvalitetnih i visokokvalitetnih kategorija, kao i za proizvodnju destilata za proizvodnju lozovače i vinjaka.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.360 sekundi
Powered by Kunena Forum