Тестирање стабилности вина

Više
30 dec 2021 08:24 #48602 od Cvetković Slađana
Календарски прво претакање вина обављамо од половине новембра до краја јануара, а када ће то бити одлучићемо на основу органолептичке и лабораторијске анализе вина. Прво претакање треба обавити по завршеном алкохолном врењу тј. када је сав шећер ферментисао, односно када је прешао у алкохол и угљен диоксид, те када се младо вино пробистри и сталоже се све нераствориве материје и нечистоће. Приликом припреме претакања неопходно је спремити чисте и здраве винске судове и прибор којим се служимо приликом претакања вина. Подрумске просторије, такође треба да буду беспрекорно чисте, окречене и дезинфиковане сумпор диоксидом ( паљењем сумпорних трака или сумпора у праху) и добро проветрене, без страних мириса.
Прво претакање извршити 2-4 недеље после завршетка врења. Пре првог претакања проверити стабилност вина на ваздуху. Овим поступком спречавамо појаву најчешће мане вина – мрки прелом.
Тест осетљивости вина на прелом: у белу флашу од 1л сипати 3/4 младог вина. Флашу затворити ватом и оставити 48 часова на температури 18-24 ˚C. Ако након тог времена вино у флаши постане мрко обојено и непријатног је укуса, односно ако је вино подложно оксидацији, не приступа се отвореном претакању вина пре него што се вино не сумпорише са калијум метабисулфитом-винобраном. Сумпорисати у дозама 10 -15 грама винобрана на 100 литара вина пре претакања. Препорука је да се сумпорисање вина обави најмање 48 сати пре претакања. Заједно са сумпорисањем вина, препорука је да се дода и 2-5 г витамина Ц у праху, који делује као антиоксиданс.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.447 sekundi
Powered by Kunena Forum