Faza mirovanja vinove loze i otpornost na mrazeve-Goran Svetozarević PSSS Pirot

Više
24 dec 2021 09:48 #48430 od Svetozarević Goran
Otpornost vinove loze na mrazeve je genetski predodređena, sortna je osobina a prvenstveno zavisi od porekla same sorte. Pravilo je da su sorte vinove loze sa dužom vegetacijom i kraćim periodom zimskog mirovanja, osetljivije na temperature ispod nule. Takve sorte u uslovima kontinentalne klime sa ekstremno niskim temperaturama u zimskom periodu ne treba gajiti, nego isključivo one sa kraćom vegetacijom i dužim periodom mirovanja, samim tim, uspešnije se gaje. Preporuka je rezidbu zavisno od površine vinograda, radne snage obavljati krajem perioda zimskog mirovanja. U kontinentalnim uslovima, gajene sorte vinove loze prolaze kroz fazu zimskog mirovanja za razliku od tropskih uslova gde raste tokom cele godine. Tokom faze mirovanja ne ispoljava se vidljiva fiziološka aktivnost, odnosno, razvoj i rast vinove loze prestaje, tako da se transpiracija i disanje svode na minimum. Period faze mirovanja vinove loze počinje nakon otpadanja lišća u jesen, odnosno nakon prvih jačih mrazeva i traje do početka vegetacije u proleće, odnosno suzenja preseka lastara, što je u u našim kontinentalnim uslovima gajenja od 120 do 150 dana. Faza mirovanja ima podfazu fiziološkog mirovanja koja počinje sa sniženjem temperature do nula stepeni i na podfazu ekološkog mirovanja kada ne počinje vegetaciju bez obzira na uslove spoljne temperature a počinje odmah nakon faze fiziološkog mirovanja i karakteriše se time što vinova loza ne počinje vegetaciju samo zato što nisu obezbeđeni povoljni spoljašnji uslovi, a naziva se još i faza prinudnog mirovanja.Vizuelno, na osnovu kondicije svakog čokota ponaosob tokom zime dati procenu uslova rasta i razvoja i nivo primenjene agrotehnike tokom prethodne vegetacije. Dobro razvijeni i sazreli lastari vinove loze u optimalnim klimatskim uslovima sa primenom predviđene agrotehnike, sadrže dovljno rezervne hranljive materija za početak vegetacija, odnosno, ukoliko sadrže više šećera od skroba, otpornost na mrazeve je veća.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.380 sekundi
Powered by Kunena Forum