Flaširanje vina

Više
06 jun 2021 17:45 #46037 od Andrejić Dragana
Flaširanje vina

U većini slučajeva se u manjim vinarijama i na porodičnim gazdinstvima vino flašira na jednostavnije načine ali je veoma važno poštovati higijenske norme i odrediti pravi trenutak za taj posao. Evo nekih saveta za pravilno sprovođenje ovog postupka.
Kvalitetna vina razlivamo u boce od 0.7l, bela vina u rajnske a crna u bordovske boce. Bocu zatvaramo kvalitetnim plutanim zatvaračima. Obično stono vino ide u boce od 1 i 2l uz zatvaranje plutanim ili krunskim zatvaračima. Boce treba temeljno oprati zbog mogućeg prisustva plesni,nečistoća ili stranih mirisa. Boce se najpre naliju toplom vodom (oko 70 stepeni)i ostave da stoje do sutra, isperu hladnom vodom pa tretiraju 2%-nim rastvorom sode, Na2CO3 (20g na litar vode) i izribaju četkom i ostave da se ocede. Neposredno pre razlivanja vina, boce tretirati 2%-nim rastvorom sumporaste kiseline i ocediti ih tridesetak minuta. Dezinfikovati i sav ostali pribor kao što su creva, slavina i slično zbog opasnosti od kontaminacije vina. Boce puniti tako da ostane 0,5 do 1 cm prostora između zapušača i vina. Plutani zapušači se koriste za boce od 0.7l sa kvalitetnim vinom i treba da budu elastični i glatki,bez većih pora. Ako nisu u sterilnom pvc pakovanju onda ih treba dezinfikovati kratkotrajnim potapanjem u 70%-ni alkohol. Pre upotrebe ih čuvati na mestu gde ne mogu poprimiti strane mirise. Pre same upotrebe se nekoliko puta ispiraju svežom vodom da se otklone eventualni mirisi i kako bi bili dovoljno elastični da se lako mogu vaditi iz boce prilikom otvaranja. Nakon zatvaranja se vrši parafinisanje grlića boce. Zapušač treba da uđe potpuno u grlić boce pa i 1-2 mm dublje. Grlić se uranja u rastopljeni parafin sa dodatim pčelinjim voskom ili u specijalni vosak za boce. Bocu pre odlaganja obrisati spolja vlažnom pa suvom krpom zbog razvoja plesni. Na bocu se stavlja etiketa sa osnovnim podacima o vinu: naziv, sorta ,boja, oznaka kvaliteta, godina, jačina itd.
Vino razliveno u boce treba što pre smestiti u podrum na čuvanje. Temperatura u podrumu treba da bude stalna. Za bela vina je poželjna temperatura čuvanja od 8-12 a za crna od 12-15 stepeni C. Boce treba da budu položene da bi zapušač bio natopljen vinom kako se ne bi rasušio i omogućio pristup vazduha u bocu. Boce treba da budu u što većoj tami, bez prisustva sunčeve svetlosti zbog negativnog uticaja na kvalitet vina. Boce koje su planirane za duže čuvanje treba kontrolisati jednom mesečno i obratiti pažnju na eventualnu pojavu zamućenja ili taloga. U slučaju da primetimo neke od ovih promena treba obavezno konsultovati enologa.

Dragana Andrejić, spec. struk. inž. prehrambene tehnologije, PSSS Kruševac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.298 sekundi
Powered by Kunena Forum