Виноград за производњу грожђа

Više
29 mar 2021 13:17 #45282 od Milosavljević Biljana
Виноградарски засади на којима се гаје сорте племените лозе и родни хибриди, служе за производњу грожђа.
Произвони виногради се лоцирају у оквиру виноградарских реона, подреона и виногорја. Изузетке представлја гајенје племенитих сорти и родних хибрида на окућницама и у урбаним срединама, где такође служе за производњу грожђа, али одгајивач није обавезан поштовати обавезе прописане реонизациом сортимента. Овде се ради о малом обиму производње која нема робно- тржишни карактер, већ служи за задоволјаванје потреба власника и као орнаментално- хортикултурни елемент.
У производним виноградаима се гаје различите сорте и производи грожђе различитих употребних намена- за различита вина( бела, црна, ружичаста, мускатна, дезертна), за непосредну употребу ( стоно и суво грожђе), за производњу јаких алкохолних пића ( вињака и лозовача) и за производњу сокова, дзема и слатка.
Одабирање производног смера не може бити произвољно јер је рентабилна производња грожђа условљена уважавањем више чинилаца од којих су два најзначајнија;
• Одговарајући природни услови, и
• Обезбеђеност пласмана грожђа.
Да би се ова два услова задовољила, при заснивању винограда за производњу грожђа, бира се одговарајућа сорта и лозна подлога и најрационалнија технологија производње.

Систем гајења лозе у винограду за производњу грожђа може бити различит. На избор система гајења утичу природни услови, ампелографске карактеристике сорте, степен коришћења механизације и производна оријентација- посебно у односу на висину приноса и квалитет грожђа. За подизање ових засада се користе првокласни и здрави једногодишљи, а изузетно и двогодишњи, лозни калемови. Све је више присутан производни захтев и интерес да се виногради за производњу грожђа подижу са садним материјалом који је предходно селекционисан и ослобођен инфицираности најопаснијм вирусима- тзв. Клонски безвирусан садни материјал.
Виногради за производњу грожђа, изузетно и паралелно, могу да служе и за производњу лозног садног материјала- резница за калемљење( виока) и резница та непосредно размножавање винове лозе.
Да би се ово могло чинити, производни виноград се мора подврћи посебном поступку селекционисања и сталној стручној контроли.

Биљана Милосављевић , Дипл. инж. воћараства ивиноградарства

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.362 sekundi
Powered by Kunena Forum