Period zimskog mirovanja vinove loze

Više
30 dec 2020 22:05 #44089 od Petrović Danko
PERIOD ZIMSKOG MIROVANjA VINOVE LOZE
U našim klimatskim uslovima sve sorte vinove loze prolaze kroz period zimskog mirovanja. U tropskim predelima vinova loza raste tokom cele godine, ali u takvim uslovima daj plodove slabijeg kvaliteta.
U zoni umerene klime vinova loza tokom hladnog dela godine ne ispoljava vidljivu fiziološku aktivnost, pa kažemo da je loza u stanju zimskog mirovanja ili odmora. Tokom ovog perioda prestaje rastenje organa loze a disanje i transpiracija se svodi na minimum.
Period zimskog mirovanja počinje posle otpadanja lišća i traje do početka faze suzenja,(u našim klimatskim uslovima ovaj period traje 130 do 150 dana), deli se na dva pod perioda: pod period fiziološkog i pod period ekološkog mirovanja. Pod period fiziološkog mirovanja počinje sa sniženjem temperaturan 8 do 0 °. Tokom faze fiziološkog mirovanja vinova loza ne počinje vegetaciju bez obzira na spoljne uslove. Pod period ekološkog mirovanja počinje odmah posle fiziološkog mirovanja i karakteriše se time što vinova loza ne počinje vegetaciju samo zato što nisu obezbeđeni povoljni spoljašnji uslovi, ovaj pod period naziva se još i faza prinudnog mirovanja.
Na osnovu stanja čokota (tokom perioda zimskog mirovanja) možemo zaključiti kakvi su uslovi rastenja i razvića kao i nivo primenjenih agro tehničkih mera bili tokom prethodne vegetacije. Ako su prirodni uslovi i nivo agro tehničkih mera bili u optimalni, lastari su dobro sazreli u njima se nalazi veća količina rezervnih hranljivih materija. Ukoliko u lastarima ima više šećera nego skroba utoliko je njihova otpornost prema mrazevima veća, a to nam je izuzetno bitno zbog eventualnog oštećenja rodnih okaca na niskim temperaturama.
Osetljivost na niske temperature je sortna osobina i zavisi od porekla sorte. Ako sorta ima duži vegetacioni period i kraću fazu zimskog mirovanja po pravilu je osetljivija na niske temperature. Za tu grupu sorata se ne preporučuje gajenje u uslovima sa ekstremno niskim temperaturama tokom zime. Grupa sorata koja ima nešto kraći vegetacioni period a dužu fazu mirovanja bolje podnosi niske temperature tokom zime i mnogo uspešnije se gaji u uslovima oštrijih zima.
Po pravilu tokom perioda zimskog mirovanja vinove loze u zasadim nema nekih velikih aktivnost, eventualno ako ranije nije obavljen jesenja duboka obrada zemljišta i đubrenje vinograda. Pred kraj perioda zimskog mirovanja počinje se sa rezidbom (u zavisnosti od površina i raspoložive radne snage), i eventualnom popravkom i održavanjem naslona.
dipl. inž, voćarstva i vinogradarstva
Danko Petrović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.378 sekundi
Powered by Kunena Forum