Одржан други дан едукације саветодаваца ПССС за Модул 6: Органска сточарска производња

On Jun 20, 2022

At Beograd

Posted by Administrator

Categories: Info, Edukacije Savetodavaca

Hits: 98


У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржан je други дан едукације за Модул:6: Органска сточарска производња.

Едукација је одржана 16. јуна 2022. године, као теоријска обука, у Институту за примену науке у пољопривреди и  емитована је директно на You Tube каналу.  

Учесници едукације били су саветодавци из 19 Пољопривредних саветодавних и стручних служби Србије (ПССС), задужени за послове сточарства.

Едукацију је отворила и модерирала др Наташа Толимир, руководилац едукација. У уводним обраћањима указано је на улогу саветодаваца у пружању подршке пољопривредним газдинствима у заснивању и развоју органске сточарске производње. Посебно је указано на значај органске производње на малим газдинствима, као веома битне за целокупан развој села и руралних подручја.

Циљ едукације био је унапређење постојећих знања саветодаваца из области органске сточарске производње, у функцији трансфера знања до пољопривредних произвођача, у складу са савременим трендовима у области органске производње и потребом остваривања веће климатске неутралности пољопривреде.

 

Садржај едукације односио се на упознавање саветодаваца са органском производњом на газдинству,  почев од избора врста и раса домаћих животиња које се препоручују за органску сточарску производњу, затим начинима узгоја домаћих животиња укључујући и објекте, исхрану домаћих животиња, принципе здравствену заштиту и добробит домаћих животиња, поступке са животињама које су набављене са других фарми, као и са превоз и клање животиња, са посебним освртом на квалитет органских производа, као и са основним елементима економског пословања у органској сточарској производњи.

Материјал са едукације доступан је на следећем линку: линк

Очекује се да ће едукација допринети подузању нивоа знања саетодаваца у области органске сточарске производње. Трансфером знања до пољопривредних произвођача, односно њиховом едукацијом из области органске сточарске производње могло би се повећати интересовање произвођача да отпочну са овим видом пољопривредне производње, а све у функцији обезбеђења квалитета, квантитета, континуитета и конкурентности органских производа анималног порекла.

Предавач на едукацији био је проф. др Владан Богдановић, са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду.

Извор: ИПН

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account