Одржана едукација саветодаваца ПССС на тему Унапређење производње млечних производа на пољопривредним газдинствима са производњом 150 - 1000 l/дан

On April 04, 2022

At Beograd

Posted by Administrator

Categories: Info, Edukacije Savetodavaca

Hits: 28


У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, одржанa je теоријски део едукације за Модул 5: Унапређење производње млечних производа на пољопривредним газдинствима са производњом 150 - 1000 l/дан).

Теоријски део едукације, у трајању од два дана, одржан је 15. и 16. марта 2022. године, кроз учење на даљину (он лајн), на Zoom платформи и емитован је директно на You Tube каналу ИПН. Практични део едукације, у трајању од једног дана, за 5 група саветодаваца, дана, биће реализован на терену, током другог и трећег квартала 2022. године.

Учесници едукације били су саветодавци из 19 Пољопривредних саветодавних и стручних служби Србије (ПССС), задужени за послове из области сточарства и прехрамбене технологије.

Едукацију је отворила др Маријана Масловарић, кординатор Модул 5, која је и модерирала едукацију.

Имајући у виду да су у 2021. години одржане едукације саветодаваца ПССС за модул „Производња, прерада и промет малих количина хране анималног порекла на пољопривредним газдинствима“, модул који се реализује ове године има за циљ надоградњу знања саветодаваца из области законске регулативе, познавања технолошких поступака производње одабраних производа од млека, као и стицање знања везаних за структуру производног погона и потребне процесне опреме, дефинисања оптималног асортимана, као и израде одговарајућих биланса у припреми и организацији производње.

Материјал са едукације је доступан на следећем линку: линк

Садржај теоријског дела едукације односио се на обезбеђење квалитетне сировине и перспективе пласмана производа од млека, услове неопходне за заснивање мале млекаре, одступања (олакшице) у погледу начина функционисања мале млекаре у односу на велику млекару, технолошке поступке производње појединих врста сирева и кајмака. Посебна пажња посвећена је структури објекта за прераду млека, унутрашњем уређењу објекта, процесној и помоћној опреми и организацији рада у малој млекари. Током едукације обрађена су и питања биланса сировина, репроматеријала и амбалаже, као и потребне енергије и радне снаге у објекту мале млекаре.

Очекује се да ће едукација допринети подизању нивоа знања саветодаваца у области производње млечних производа на пољопривредним газдинствима, које треба да унапреди њихов рад на терену и омогући им да одговоре потенцијалним произвођачима на питања и дају оптимална решења за прераду млека на газдинствима. Дугорочно, прерада млека на пољопривредним представља начин да произвођачи млека повећају свој профит, упосле целу породицу и учине своју производњу сигурнијом и отпорнијом на осцилације у погледу откупне цене млека.

Предавач на едукацији био је проф. др Предраг Пуђа, са Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду.

Извор: ИПН

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account