Одржана едукација саветодаваца ПССС на тему: Коришћење софтвера у изради планова осемењавања крава

On April 04, 2022

At Beograd

Posted by Administrator

Categories: Info, Edukacije Savetodavaca

Hits: 32


У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“, за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржанa je едукацијa за Модул 9: Коришћење софтвера у изради планова осемењавања крава.

Едукација је одржана 29.3.2022. године, кроз учење на даљину помоћу Zoom платформе и емитована је директно на You Tube каналу.

Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове у области сточарства.

Едукацију је отворио Никола Поповић из Института за примену науке у пољопривреди. На почетку едукације учесницима се обратио др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди, који је указао на значај геномске анализе и примене савремених технологија у циљу генетског унапређења сточног фонда Републике Србије.

Циљ едукације је био усмерен на потребу да се ПСС Србије детаљније информишу о програмима (софтвер) за израду планова осемењавања крава који су доступни на нашем тржишту, како би могли да искористе њихове предности и повећају ефикасност производње млека на нивоу фарме. Такође, применом софтвера приликом избора семена бикова за осемењавање крава, елиминише се могућност грешака везаних за инбридинг или неконтролисано уношење рецесивних гена у стадо. Посебна погодност коришћења софтвера при изради планова осемењавања крава је могућност да се са великом прецизношћу може одредити очекивани генетски квалитет потомства у односу на родитеље.

Садржај модула односио се на упознавање са радом софтвера при изради планова осемењавања крава. Такође, на примеру калкулације на бази варијабилних трошкова је приказан обрачун очекиваних економских ефеката коришћења GMS софтвера у првој генерацији женског подмлатка. У примеру калкулације су коришћени подаци једне основне одгајивачке организације за црно-белу расу говеда. Учесници едукације су упознати са принципима рада неколико софтвера који се тренутно користе у Србији (Алта, GMS). Посебно је наглашена важност педигреа или геномске оцене, како би се постигао највећи биолошки и економски ефеката примене програма. Учесници едукације су детаљно упознати са начином рада програма (софтвера), као и са анализом добијених извештаја.

Очекује се да ће едукација допринети подизању нивоа знања саветодаваца у областима коришћења софтвера у изради планова осемењавања крава што ће бити од значаја за побољшање економичности млечног и товног говедарства Републике Србије.    

Предавачи на едукацији били су Борис Берисављевић и др Стеван Чанак из Института за примену науке у пољопривреди.

Извор: ИПН

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account