Одржан практични део едукација саветодаваца ПССС за Модул 9: Производња, прерада и промет малих количина хране анималног порекла на пољопривредним газдинствима

On Novembar 12, 2021

At Beograd

Posted by Administrator

Categories: Info, Edukacije Savetodavaca

Hits: 447


У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, Министарствo пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Институт за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, организовали су практични део едукација за Модул 9 - „Производња, прерада и промет малих количина хране анималног порекла на пољопривредним газдинствима“, које су се односиле на прераду млека и меса.

Практични део едукација одржан је на терену, и то 29. септембра 2021. године, на територији ПССС Ужице и 14. октобра 2021. године на територији ПССС Ваљево.

Учесници едукација били су саветодавци из области сточарства и прехрамбене технологије.

Предавачи на практичном делу едукација били су: проф. др Предраг Пуђа, са Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду, за област прераде млека и др Предраг Иконић, из Института за прехрамбене технологије (ФИНС) из Новог Сада за област прераде меса на пољопривредним газдинствима.

Практични део едукација из области прераде млека и меса на пољопривредним газдинствима, организован је као надоградња теоријском делу који је за саветодавце ПССС одржан у априлу, 2021. године. Циљ практичних едукација био је да се саветодавци на терену упознају са практичним примерима производње, прераде, паковања, промета хране анималног порекла, као и са објектима, опремом и прибором, технологијом производње и начином обезбеђења квалитета и безбедности и декларисањем производа од млека и меса.

Практична обука на територији ПССС Ужице, која се односила на прераду млека, одржана је у малој млекари Наша Златка, у Кривој реци (општина Чајетина), у оквиру које су саветодавцима представљене кључне тачке у технолошким процесима производње младог кајмака и полумасног сира у саламури. Практична обука за прераду меса, одржана на газдинству Милоша Зарића у селу Качер (град Ужице), који је унапредио традиционалну породичну производњу сувомеснатих производа подизањем и опремањем објекта за прераду меса према свим важећим стандардима и законском регулативом за прераду меса на пољопривредном газдинству.

На територији ПССС Ваљево практична обука везана за прераду млека на одржана је на газдинству Бранка Јанковића, у погону за прераду козјег млека Коза Ностра, у селу Гуњаци (општина Осечина). Саветодавци су, поред производње козјег сира, имали прилику да се упознају са процесом лиофилизације козје сурутке. У оквиру практичне обуке за прераду меса на пољопривредним газдинствима, саветодавци су обишли газдинство Миломира Пушића, у селу Забрдица, у близини Ваљева, које производи специфичан производ, говеђи кадаиф, чији је процес производње сличан као код дуван чварака.

Извор: ИПН Београд

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account