Одржана едукација саветодаваца ПССС за Модул 9: Производња, прерада и промет малих количина хране анималног порекла на пољопривредним газдинствима

On April 21, 2021

At Beograd

Posted by Administrator

Categories: Info, Edukacije Savetodavaca

Hits: 480


У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, одржана је едукација за Модул 9 - Производња, прерада и промет малих количина хране анималног порекла на пољопривредним газдинствима.


Едукација је планирана као седмодневна. Теоријски део едукације, у трајању од четири дана, одржан је 1, 12, 15. и 16. априла 2021. године, кроз учење на даљину (он лајн), на Zoom платформи. Практични део едукације, у трајању од три дана, биће реализован на терену, током трећег квартала 2021. године.


Теоријски део едукације је отворио др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди, а  и модерирала др Маријана Масловарић, координатор модула 9.


Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове из области сточарства и прехрамбене технологије.


Предавачи су били:
Тамара Бошковић, начелница Одељења за ветеринарско јавно здравство Управe за ветерину, Министарствa пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије - за област законске регулативе у области производње хране
Проф. др Предраг Пуђа, редовни професор Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду - за област прераде млека
др Предраг Иконић, виши научни сарадник из Института за прехрамбене технологије – ФИНС, из Новог Сада - за област прераде меса

Овај едукативни модул је развијен je као одговор на реалну потребу да се додавањем вредности производима животињског порекла – млека и меса, кроз процес прераде, дође до повећања профитабилности и конкурентности пољопривредних газдинстава и целокупне сточарске производње у Србији.

Циљ модула је едукација саветодаваца Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС) из области законске регулативе, технологије производње, паковања, декларисања и пласмана производа од млека и меса добијених на породичним газдинствима. На овај начин, унапредиће се цео систем производње хране на газдинству, олакшати примена релевантне законске регулативе и стандарда у производњи, проширити знања и саветодаваца и произвођача.

Овај едукативни модул је основа за спровођење саветодавног модула, који ће саветодавци током 2021. године, кроз практичан рад, спроводити на око 100 пољопривредних газдинстава.


Током првог дана теоријског дела едукације обрађена је законска регулатива из области прераде малих количина анималних производа, а посебна пажња посвећена је Правилнику о малим количинама примарних производа које служе за снабдевање потрошача, подручју за обављање тих делатности као и одступања која се односе на мале субјекте у пословању храном животињског порекла.


Прва три дана теоријског дела едукације била су посвећена преради млека на газдинствима, и то у домаћинству и у објекту мале млекаре. Обрађене су следеће теме: уређење и опремање објеката за прераду млека, асортиман производње, ризици од унакрсне контаминације и начини за умањење ризика. Овај део едукације обухватио је и упознавање са технолошким поступком производње сирева и појединим фаза производње, организацијом рада у погону и специфичностима производње сирева у саламури и качкаваља, као и киселомлечних производа. На крају дела о преради млека, полазници су упознати са произвођачком спецификацијом, садржајем спецификације и означавањем производа.


Четврти дан теоријског дела едукације односио се на прераду меса на газдинству и у објекту за малу прераду меса. Током овог дела едукације обрађене су теме: услови у погледу уређења и опремања објекта за прераду меса, квалитет меса и додатака за израду производа од меса,  технолошки поступци производње појединих производа од меса: сувомеснати производи и сува сланина; ферментисане кобасице; барене и куване кобасице; топљена маст и чварци, паковањен и декларисање производа од меса.
Током едукације, учесници су учествовали у дискусији директним укључивањем или постављањем питања преко Zoom платформе, чиме је био омогућен интерактиван рад.


Материјал са едукације I, II i III дан едукације

Материјал са едукације IV дан едукације

Извор: ИПН

Don't have an account yet? Register Now!

Sign in to your account