Одржана едукација за Радионицу1: FADN систем - Унапређење прикупљања и уношења FADN података у Софтвер за 2018. годину

On April 20, 2018
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 2617

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2018. годину, а у циљу ефикасног функционисања FADN система, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Институт за примену науке у пољопривреде организовали су обуку за прикупљање података и уношење у Софтвер за 2017. годину за 115 саветодаваца из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије који прикупљају податке у оквиру FADN система. Једнодневна радионица одржанa je у Институту за примену науке у пољопривреди, у периоду 11 - 17. априла 2018. године.

Циљ едукације био је да се саветодавци теоретски и практично упознају са изменама у FADN софтверској апликацији за унос података из Годишњег упитника за 2017. годину. Саветодавцима су такође представљени Законска регулатива која се односи на FADN, и допуне Упутства за прикупљање података. Такође је указано на најчешће грешке саветодавца при прикупљању података, као и на рокове за завршетак уноса, затварање и валидацију Упитника.

На примеру студије случаја приказани су приступ апликацији, поступак отварања Упитника за унос података, процедура затварања упитника, логичке контроле података, валидацијске поруке и њихова објашњења. Такође, учесници су упознати са најчешћим грешкама у уносу података, као и са начином комуникације са представницима ИПН (регионално тело) и Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије везано за валидацију података.

 

Предавачи на едукацији били су:

Мр Мирјана Бојчевски и Зорица Кукић, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде

Др Славица Чолић, и Роберт Радишић, дипл. инж., Институт за примену науке у пољопривреди

Презентације

Извор: ИПН