Одржана едукација саветодаваца ПССС на тему: Унапређење производње млечних производа на пољопривредним газдинствима са производњом 150 - 1000 l/дан

On Novembar 08, 2022
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 113

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку немачке Развојне банке KfW и компаније BFC (Business & Finance Consulting), одржан је четврти дан едукације за Модул 5: Унапређење производње млечних производа на пољопривредним газдинствима са производњом 150 - 1000 l/дан.

Едукација је одржана 25. октобра 2022. године, у Рековцу, кроз теоријска предавања у оквиру Саветовања „Стање и перспективе у производњи млека у Републици Србији“, у организацији Института за примену науке у пољопривреди, Министарства пољопривреде шумарства и водопривреде и средње Пољопривредно – ветеринарске школе из Рековца.

Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије, задужени за послове сточарства  и прехрамбене технологије, као и велики број пољопривредних произвођача.

У име домаћина, скуп је поздравио директор Пољопривредно – ветеринарске школе, Љубиша Стевановић. Саветовање и едукацију је отворио др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди. Предавач на едукацији био је проф. др Предраг Пуђа са Пољопривредног факултета Универзитета у Београду.

Имајући у виду да је у Рековцу одржан последњи дан у низу едукација за Модул 5, које су реализоване као теоријска предавања и обуке на терену у другом и трећем кварталу 2022. године, едукација је имала за циљ резимирање садржаја едукативног модула и сагледавање стања и перспектива развоја прераде млека на газдинству, у оквиру погона мале млекаре. Посебна пажња посвећена је анализи услова који треба да буду испуњени да би произвођачи млека били мотивисани да заснују прераду млека у оквиру газдинства. Резимирани су главни фактори за успешну прераду млека на газдинству, односно начини обезбеђења квалитетне сировине, добра организација рада у малом погону за прераду млека, добра хигијенска пракса у производњи, унапређење технолошких поступака, избор одговарајућег асортимана и обезбеђење пласмана производа. Наглашено је да занатска производња различитих врста сирева на пољопривредним газдинствима има добре могућности за развој, имајући у виду све већу потражњу за храном посебног квалитета, специфичних сензорних својстава и са одређеног географског подручја.

 

Материјал са едукације доступан је на следећем линку: линк

Извор: ИПН