Одржана едукација саветодаваца ПССС на тему „Обрада земљишта као адаптацијска мера на климатске промене у пољопривредној производњи“

On Novembar 07, 2022
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 67

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржанa je едукацијa за Модул 12: „Обрада земљишта као адаптацијска мера на климатске промене у пољопривредној производњи“.

Едукација представља део пројекта „Јачање отпорности сектора пољопривреде на елементарне непогоде“ који је покренут у сарадњи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, ФАО Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација уз подршку Европске уније. Обуком су непосредно руководио Институт за примену науке у пољопривреди.

Други дан едукације је одржан 24.10.2022. године, као теренска обука, на огледном пољу ПСС Институт Тамиш ДОО Панчево и у сали ресторана Гранд у Качареву.

Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове ратарства и повртарства.

Едукацију је отворила др Ивана Бакић, из Института за примену науке у пољопривреди. На почетку едукације учесницима се обратио Никола Стоисављевић, представник Института Тамиш ДОО Панчево, који је поздравио све присутне и пожелео им срећан рад.    

Циљ едукације био је проширење знања у области конзервацијске обраде земљишта, као мере која може допринети адаптацији на климатске промене у пољопривредној производњи.

Едукативни модул усмерен је на упознавање саветодаваца са два типа сејалице за конзервацијску обраду код стрних жита и рад сејалице за стрна жита и ситна семена Great Plains 1006NT у директној сетви без обраде у пољу овршеног кукуруза. Такође, саветодавци су имали прилику да се упознају са произвођачем Радованом Трајковићем, који дужи низ година спроводи конзервацијску обраду земљишта на свом газдинству, каква су искуства када је у питању практичан рад, трошкови обраде земљишта и остварени приноси.

На едукацији саветодавци су се упознали са неопходним предусловима да би се остварила квалитетна сетва озимих стрних жита у конзервацијским системима обраде и калкулацијом производње и цене коштања производа у систему директне сетве озиме пшенице. На основу структуре варијабилних трошкова и анализе осетљивости резултата калкулације бруте марже у производњи пшенице закључено је да конзервацијска обрада омогућава смањење трошкова производње, смањење времена и рада, посебно у временима највеће потражње као што су припрема земљишта и сетва, а у механизованим системима смањује трошкове улагања и одржавања машина на дужи временски период.

 

Очекује се да ће едукација допринети подизању нивоа знања саветодаваца у области конзервацијске пољопривреде што ће бити од значаја за пољопривреду у сегменту очувања квалитета земљишта, као природног ресурса на ком почива пољопривредна производња. Такође, ова мера може допринети контроли загађења ваздуха уопште и глобалног загревања кроз смањење емисије угљен-диоксида, очување органске материје земљишта, мању потрошњу енергената,  спречавање паљења жетвених остатака и увођење сертификације и трговине карбон кредитима. Стечена знања саветодаваца биће у функцији подизања свести о значају конзервацијског система обраде, који може допринети спречавању губитка обрадивог и регенерацији деградираног земљишта.

Материјал са едукације можете преузети: овде

Предавач на едукацији био је мастер.инж. Богдан Гаралејић, саветодавац ПСС Институт Тамиш ДОО Панчево, са вишегодишњим искуством у овој области рада.

Извор: ИПН