Одржана завршна едукација саветодаваца ПССС на тему Пројектовање подизања вишегодишњег засада (малина и боровница)

On Jun 06, 2022
At Čačak
Posted by Administrator
Hits: 194

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку немачке Развојне банке KfW и компаније BFC (Business & Finance Consulting) одржан је последњи, трећи дан едукације за Модул 3. Пројектовање подизања вишегодишњег засада (малина и боровница).

Едукација је одржана 2. јуна 2022. године, кроз теоријска предавања и теренску обуку у производним засадима на подручју Чачка и у Институту за воћарство, Чачак.

Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове воћарства и виноградарства и пољопривредни произвођачи заинтересовани за подизање засада малине и боровнице.

Едукацију су отворили др Славица Чолић и др Драган Раховић који су истакли да подизање савремених засада малине и боровнице захтева велика улагања финансијских средстава и да се негативне последице погрешно заснованог воћњака испољавају током читавог експлоатационог периода.

Циљ едукације био је унапређење саветодавног рада ПССС за пружање адекватних информација произвођачима заинтересованим за подизање нових интензивних засада малине и боровнице. На основу стечених знања саветодавци ће бити оспособљени да заједно са саветодавцима за заштиту биља и агроекономију припреме адекватан предлог – пројекат подизања вишегодишњег засада за произвођаче заинтересоване за улагања у интензивну воћарску производњу.

Материјал са едукације доступан је на следећем линку: линк

Садржај едукације односио се на анализу тржишта, стратегију пласмана и економско финансијску анализу подизања и одржавања 1 ха засада до ступања у пуну родност.

Очекује се да ће едукација допринети подизању нивоа знања саветодаваца за пројектовање и подизање савремених интензивних засада малине и боровнице што ће бити од значаја за пољопривреду у сегменту повећања конкурентности производње јагодастог воћа Републике Србије.

Предавач на едукацији био је др Александар Лепосавић из Инстиутута за воћарство, Чачак.

Извор: ИПН