Одржана едукација саветодаваца ПССС на тему Добра пољопривредна пракса

On Maj 25, 2022
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 116

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди, одржана је едукација за Модул 10: Добра пољопривредна пракса.

Једнодневна едукација је одржана 19. и 20. маја 2022. године, кроз теоријска предавања, у Институту за примену науке у пољопривреди и за део учесника он лајн.

Учесници едукације били су саветодавци из 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), задужени за послове ратарства и повртарства, воћарства и виноградарства, заштите биља.

Едукацију су отворили др Славица Чолић и др Драган Раховић, који су указали да Заједничка пољопривредна политика за период 2021-2028. године укључује циљеве везано за еколошку и климатску одрживост пољопривредних, шумарских и руралних подручја. Имајући у виду да се пољопривредна политика Републике Србије усклађује са ЗПП ЕУ, у будућем периоду предстоји  увођење обавезног поштовања захтева „вишеструке усклађеностиˮ тј поштовање добрих пољопривредних и еколошких услова (GAEC) и обавезних захтева управљања (SMR) у погледу заштите животне средине, добробити животиња, здравља људи, животиња и биља, као услов за остваривање права на директна плаћања и великог броја мера руралног развоја.овог и сличних скупова у циљу трансфера знања. Примена ових стандарда ће за пољопривредне произвођаче бити обавезна, те је стога важна њихова припрема како би у тренутку увођења обавезе били спремни за њено испуњавање и стицање права за добијање подстицаја.

Материјал са едукације доступан је на следећем линку: линк

Циљ едукације био је унапређење саветодавног рада ПССС за примену добре пољопривредне праксе и технологија за ублажавање дејства природних непогода у производњи.

Садржај едукације односио се на нове политике у вези са добрим пољопривредним праксама, утицаје климатских промена на пољопривреду у Србији, пројекције утицаја будуће климе на пољопривреду у Србији и добре пољопривредне праксе у производњи кукуруза, соје, пшенице и уљане репице.

Очекује се да ће едукација допринети подизању свесности саветодаваца о значају поштовања правила добре пољопривредне праксе и потреби да се исто кроз саветодавни рад пренесе пољопривредним произвођачима како би одговорили будућим захтевима за остварење права на подстицаје, као и ситуацијама које могу изазвати климатске промене.

Предавачи на едукацији били су Љиљана Дудуковић, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде и проф. др Славен Продановић, Пољопривредни факултет, Београд.

Извор: ИПН