Одржана едукација саветодаваца ПССС на тему „Адаптација на климатске промене у пољопривреди“

On Maj 20, 2022
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 38

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2022. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржанa je едукацијa за Модул 11: „Адаптација на климатске промене у пољопривреди“.

Едукација представља део пројекта „Јачање отпорности сектора пољопривреде на елементарне непогоде“ који је покренут у сарадњи Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, ФАО Организације за храну и пољопривреду Уједињених нација уз подршку Европске уније. Обуком су непосредно руководили Институт за примену науке у пољопривреди и Пољопривредна саветодавна и стручна служба Нови Сад.

Едукација је одржана 17.05.2022. године, кроз учење на даљину, односно он лајн и емитована је директно на You Tube каналу, као теоријско предавањe.

Учесници едукације били су саветодавци из 34 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије (ПССС), свих области пољопривредне производње, и заинтересована физичка лица.

Едукацију је отворио дипл.инж. Борис Берисављевић, представник ИПН-а и члан пројектног тима, и поздравио све присутне. На почетку едукације учесницима се обратио господин Александар Ментов,  национални координатор програма ФАО канцеларије у Београду, који је указао на важност ове теме и улогу саветодаваца у пружању подршке пољопривредним произвођачима када је у питању адаптација на климатске промене.

 

Циљ едукације био је подизање капацитета Пољопривредних саветодавних и стручних служби, стицање/ проширење знања саветодаваца у области климатских промена, са крајњим резултатом пружања саветодавне помоћи потенцијалним корисницима у виду корисних информација и савета применљивих у пракси.

Садржај модула односио се на процену ризика од климатских промена у пољопривреди и важности очувања природних ресурса (воде, земљишта, ваздуха и генетичких ресурса) на које се пољопривредна производња ослања.

Материјал са едукације можете преузети: овде

Очекује се да ће едукација допринети подизању нивоа знања саветодаваца у области рањивости природних ресурса, значаја њиховог очувања, као и изналажења могућих практичних решења што ће бити од значаја за пољопривреду у сегменту адаптација на климатске промене.

Предавачи на едукацији били су Проф. др Мирјам Вујадиновић Мандић, са Пољопривредног факултета у Београду, Проф. др Владимир Ћирић са Пољопривредног факултета у Новом Саду и Проф. др. Ружица Стричевић са Пољопривредног факултета у Београду.