Одржан 13. Семинар Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије

On Decembar 20, 2021
At Beograd
Posted by Administrator

У организацији Института за примену науке у пољопривреди из Београда и Центрa за усавршавање пољопривредних саветодаваца и произвођача из Новог Сада, под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине, у периоду од 13. до 15 децембра 2021. године одржан је 13. Семинар Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије, у Врњачкој Бањи, са мотом: „Благостања ради, мудри домаћине схвати равнотежу са природом мораш имати.“

 Учесници Семинара били су представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, Српске академије наука и уметности - Одбора за село, Привредне коморе Србије, Амбасаде Краљевине Холандије, Републике Словеније, Републике Хрватске и Републике Македоније, Пољопривредних саветодавних и стручних служби Републике Србије, факултета и института, општина и удружења пољопривредних произвођача, међународних организација, медија и други бројни гости.

 Семинар је отворио др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди. Скуп су поздравили и учесницима се обратили господин Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Младен Петреш, помоћник покрајинског секретара за пољопривреду, водопривреду и шумарство, господин Koen van Ginnneken, аташе за пољопривреду Краљевине Холандије у Београду, Проф. др Зорица Васиљевић, члан Одбора за село, Српске академије наука и уметности и Игор Хроватич, председник мреже саветодавних служби југоисточне Европе. Свечаном отварању скупа присуствовао је господин Жељко Радошевић, државни секретар Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије.

 Свечано отварање овогодишњег семинара оплеменила је изложба традиционалних пољопривредних производа као и поставка изложбе постера на тему „Будући брендови из Србије“, у циљу промоције традиционалних биљних и анималних производа, специфичних за подручје рада сваке ПССС, који се препознају као будући бренд Србије.

Овогодишњем Семинару присуствовало је око 400 учесника, од којих је семинар уживо пратило око 300 и у он лајн окружењу око 100, које су предавачи кроз пленарна предавања и интерактивне радионице за ратарство, сточарство, воћарство, заштиту биља и агроекономију упознали са актуелним темама из области саветодавства и пољопривредне струке. У складу са мотом, теме су биле посвећене унапређењу конкурентности газдинстава кроз додавање вредности биљним и анималним производима, дигитализацији,  прецизној пољоприврeди, климатском променама, улози саветодавства на пољу агроекологије и другим актуелним темама. Посебна пажња била је посвећена активностима Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Сектора за рурални развој, као и Покрајинског секретаријата за Пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине, у функцији развоја пољопривреде кроз деловање Пољопривредних саветодавних и стручних служби. Одржан је и Округли сто „Дигитализација у пољопривреди Србије – стање и перспектива“.

Семинар је директно преношен на You tube  каналу.

Материјали са Семинара ПССС:

 Први дан

 Други дан - први део

Други дан - други део

Трећи дан

 

Извор: ИПН