Одржана едукација саветодаваца ПССС за Модул 1: „Имплементација метода за извођење и тумачење резултата огледа на кукурузу и стрним житимa“

On April 28, 2021
Posted by Administrator
Hits: 834

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије (МПШВ), Института за примену науке у пољопривреди (ИПН) и Пољопривредне саветодавне и стручне службе Смедерево уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, 26.04.2021. године одржана је едукација за Модул 1-„Имплементација метода за извођење и тумачење резултата огледа на кукурузу и стрним житимa“.


Едукација за овај модул организује се је као дводневна практична обука на терену за саветодавце из области ратарства и повртарства.


Први дан обуке реализован је на огледној парцели Пољопривредне школе „Деспот Ђурађ“ из Смедерева, на којој је посејан оглед са хибридима кукуруза по новој методологији о чему су присутни детаљно упознати. ПССС Смедерево реализује оглед са хибридима кукуруза у коме је заступљено шест различитих семенских кућа и 30 хибрида кукуруза. Други термин за практичну обуку у оквиру овог модула је у четвртом кварталу у периоду сетве пшенице и осталих стрних жита и реализоваће се на територији ПССС Јагодина.
У уводној речи учеснике обуке су поздравили др Раде Јовановић, директор ИПН, госпођа Ана Богуновић из МПШВ, госпођа Елена Франк из компаније BFC, представник Агродрона и Горан Павловић, директор ПССС Смедерево. Едукацији су присуствовали и представници Привредне коморе Србије и Средњих пољопривредних школа.


У реализацији обуке учествовали су стручњаци ИПН: директор др Раде Јовановић, кординатори модула 1 помоћник директора за науку проф. др Снежана Јанковић, модератор модула др Дивна Симић и Војин Цвијановић.


Предавачи на обуци били су из Института за ратарство и повртарство Нови Сад: проф. др Радивоје Јевтић, др Горан Малиџа, проф. др Мирослав Зорић и др Бојан Митровић, који су учесницима поред практичне обуке представили следеће теме:
-Упознавање учесника едукације са методологијом извођења сортних микроогледа
-Разлози унапређења метода за извођење демонстарционих огледа са хибридима кукуруза
-Статистички показатељи као основ за унапређење процене вредности и давања препорука за производњу најбољих хибрида кукуруза
-Процена вредности и препорука хибрида кукуруза на основу унапређеног система тестирања
-Упознавање са практичном реализацијом сетве огледа са различитим хибридима кукуруза.


Током обуке испред компаније Агродрон господин Алвировић са сарадницима је учесницима практично приказао коришћење паметних технологија у пољопривреди и употребу дронова у третирању против корова као и снимање сетве огледа дроном.


Циљ модула је едукација саветодаваца ПССС из области ратарства и повртарства, како би добијена знања на најефикаснији начин применили у будућем постављању овог типа огледа, а добијене резултате користили у раду са пољопривредним произвођачима у циљу повећања просечних приноса ратарских усева на пољопривредним газдинствима.


Практична-теренска обука је све време реализована на отвореном пољу уз поштовање превентивних мера донетих у циљу спречавања ширења вируса COVID-19.

Материјал са едукације

 

 

    

 

 

 Извор: ИПН