Одржана едукација саветодаваца ПССС за Модул 8: Додавање вредности производима од воћа и поврћа кроз производњу, прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета и промет малих количина хране биљног порекла на пољопривредним газдинствима

On April 21, 2021
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 601

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2021. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), уз подршку компаније BFC (Business & Finance Consulting) и немачке Развојне банке KfW, одржана је едукација за Модул 8 - Додавање вредности производима од воћа и поврћа кроз производњу, прераду, паковање, промоцију, заштиту ознака квалитета и промет малих количина хране биљног порекла на пољопривредним газдинствима.


Теоријски део едукације, у трајању од шест дана, одржан је кроз учење на даљину (он лајн), на You Tube каналу и Zoom платформи у следећим терминима:  


- 2. априла 2021. године, за саветодавце у областима: биљна производња, прехрамбена технологија и заштита биља;
- 6. и 7. априла 2021. године за саветодавце у областима: ратарство и повртарство, прехрамбена технологија;
- 8. и 9. априла 2021. године за саветодавце у областима: воћарство и виноградарство, прехрамбена технологија


Практични део едукације, у трајању од два дана, биће реализован на терену, током четвртог квартала 2021. године.


Теоријски део едукација за Модул 8, отворио је др Раде Јовановић, директор Института за примену науке у пољопривреди, а едукације су модерирали др Драган Раховић, др Дивна Симић, др Славица Чолић  и др Маријана Масловарић, стручњаци Института за области ратарства и повртарства, воћарства и виноградарства и прехрамбене технологије.


Предавачи на едукацији су били Ненад Вујовић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и проф. др Бранислав Златковић са Пољопривредног факултета, Универзитета у Београду.

Циљ модула је едукација саветодаваца ПССС из области законске регулативе, технологије производње, паковања, декларисања, брендирања и пласмана производа биљног порекла и пренос стеченог знања пољопривредним произвођачима, који су заинтересовани да кроз прераду увећају вредност својих производа. Саветодавци ће бити оспособљени идентификују и сагледају могућности и изазове успостављања и унапређења прераде хране биљног порекла на пољопривредним газдинствима, што ће допринети  повећању профитабилности и конкурентности пољопривредних газдинстава. Овај едукативни модул је основа за спровођење саветодавног модула у 2021. години, на преко 100 газдинстава са којима ПССС сарађују.


Током првог дана теоријског дела едукације обрађена је законска регулатива из области квалитета и прераде хране биљног порекла, а посебна пажња посвећена је Правилнику о производњи и промету малих количина хране биљног порекла, подручју за обављање тих делатности, као и искључењу, прилагођавању или одступању од захтева хигијене хране.


Наредни дани  теоријског дела едукације били су посвећени преради поврћа и воћа на газдинствима и у објектима малог капацитета, у оквиру којих су обрађене теме: технолошка својства воћа / поврћа, пројектовање квалитета хране, управљање квалитетом хране, конзервисање производа од поврћа и воћа поступцима закишељавања / желирања, пастеризације и сушења, декларисање и означавање хране. Последњи дан теоријског дела едукације био је посвећен истраживању тржишта, паковању, брендирању, ознаци квалитета,  маркетингу и продаји хране биљног порекла произведеној на пољопривредним газдинствима,

Током едукације, учесници су учествовали у дискусији директним укључивањем или постављањем питања преко Zoom платформе, чиме је био омогућен интерактиван рад.

Материјал са едукације

Prezentacija B.Zlatkovic Regulativa, upravljanje, zastita kvaliteta _020....pdf

Pravilnik o malim kolicinama N2_020421.pdf

Modul 8 Danijela Bardic 13.4.2021.pdf

Modul 8 9.4.2021 Prerada voca.pdf

Modul 8 8.4.2021 Prerada voca.pdf

Modul 8 7.4. f.pdf

Modul 8 6.4. f.pdf

Извор: ИПН