Одржан Вебинар Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије

On Decembar 18, 2020
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 531

У организацији Института за примену науке у пољопривреди Београд и Центра за усавршавање пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача Нови Сад, под покровитељством Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Покрајинског секретаријата за пољопривреду, водопривреду и шумарство АП Војводине, од 15. до 17. децембра 2020. године одржан је Вебинар Пољопривредне саветодавне и стручне службе Републике Србије.


Учесници Вебинара били су представници Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Покрајинског секретаријата за пољопривреду, Српске академије наука и уметности - Одбора за село, Конзулата Републике Ирске, Амбасаде Краљевине Холандије, ирске саветодавне службе, Европског форума пољопривредних и руралних саветодаваца (EUFRAS), Мреже саветодавних служби Југоисточне Европе (SEASN), Привредне коморе Србије, Пољопривредних саветодавних и стручних служби Републике Србије, представници факултета, института, локалних самоуправа, средњих пољопривредних школа и пољопривредних произвођача.


Након уводних речи др Радета Јовановића, директора Института за примену науке у пољопривреди, семинар је отворио и учесницима се обратио господин Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије. Скуп су поздравили господин Чедомир Божић, покрајински секретар за пољопривреду, водопривреду и шумарство, господин Жељко Радошевић, председник Савета за саветодавне послове и примењена истраживања у пољопривреди, академик Драган Шкорић, председник Одбора за село, Српскa академијa наука и уметности – САНУ. У уводном обраћању скупу су се обратили и госпођа Ен Пешић, почасни конзул Републике Ирске и господин Херт Китц Нуенкамп аташе за пољопривреду амбасаде Холандије у Србији.


Овогодишњи вебинар је пратило око 300 учесника, које су предавачи упознали са актуелним темама из области саветодавства и пољопривредне струке.
У складу са мотом семинара „Дајмо савет на даљину, помозимо домаћину“ фокус овогодишњег семинара био је на саветодавном раду у условима пандемије изазване ширењем вируса COVID-19, искуствима и препорукама, са посебним освртом на примену дигиталних алата. Представљена су и искуства ирске саветодавне службе, активности Европског форума пољопривредних и руралних саветодаваца (EUFRAS) и Мреже саветодавних служби Југоисточне Европе (SEASN).


Посебна пажња била је посвећена плановима за саветодавне активности за 2021. годину које су представили господин Александар Богићевић, помоћник министра пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и госпођа Јулкица Симић самостални саветник одсека за пољопривредне саветодавне службе АП Војводине.


Програм семинара обогаћен је са више филмских прилога којима су представљене Пољопривредне саветодавне и стручне службе Нови Пазар и Кикинда. Филмским прилозима илустровани су и примери употребе саверемених информационих технологија у саветодавном раду, као и начин прилагођавања рада условима наметнутим пандемијом.


Више о Вебинару на You Tube каналу

http://www.youtube.com/watch?v=OiqXdmeMQzs

http://www.youtube.com/watch?v=m9fQ4wyZdhY

http://www.youtube.com/watch?v=chBOgMJWQEM


Извор: ИПН