Одржана едукација за Модул 9: Присутне инсекатске врсте као изненадне економски значајне штеточине,

From Novembar 18, 2020 11:57 until Novembar 23, 2020 13:57
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 373

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2020. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије и Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), одржанa je едукацијa за Модул 9: Присутне инсекатске врсте као изненадне економски значајне штеточине.


Модул 9 представља комбиновани (blended) модул који је укључивао - тематско предавање првог дана и електронско учење, другог дана едукације (e-learning). Едукација је одржана 29. октобра 2020. године кроз учење на даљину, односно онлајн и емитована је директно на You Tube каналу, други дан едукације састојао се од учења на даљину (e-learning) у периоду од 02.11-17.11.2020. године.


Едукацију је отворио др Слађан Станковић, координатор Модула 9 из Институт за примену науке у пољопривреди, који је говорио о садржају едукације, указао је учесницима на неопходност познавања интродукованих врста на просторе суседних и држава у непосредном окружењу због високих ризика уноса у Републици Србији.


Циљ едукације јесте да саветодавце упозна са новијим приступима о утицијама агрометеоролошких фактора на биљку и инсекта, међусобним утицајима и интеракцијама биљка-штеточина које резултирају новим штетностима од већ добро познатих инсекатских врста. Развијање способности да детектује промене у биотопу то јест  у производном пољу омогућава саветодавцу пружање адекватне информације о неопходним мерама превенције и/или сузбијања.


Полазници Модула 9 били су саветодавцииз 22 Пољопривредне саветодавне и стручне службе Србије, специјалисти за заштиту биља.

Предавач на едукацији била је:
Проф. др Снежана Танасковић, Агрономски факултет у Чачку, Универзитет у Крагујевцу.

Извор:ИПН