Одржане едукације саветодаваца ПССС (други део- теренска обука) за Модул 1, 2 и 3 на тему Модул 1: Увођење стандарда - Global Gap у сектору ратарско- повртарске производње Модул 2: Увођење стандарда - Global Gap у сектору воћарске производње Модул 3: Ув

On Oktobar 13, 2020
At Beograd
Posted by Administrator
Hits: 684

У складу са „Годишњим планом усавршавања пољопривредних саветодаваца и пољопривредних произвођача“ за 2020. годину, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, Института за примену науке у пољопривреди (ИПН), под покровитељством немачке развојне банке KFW и у сарадњи са ПССС Нови Пазар, ПССС Краљево, ПССС Крушевац и ПССС Смедерево, одржане су едукације за Модулe 1, 2 и 3.


Едукација за Модул 1: Увођење стандарда - Global Gap у сектору ратарско- повртарске производње, одржана је 9.10.2020. године у Брвенику општина Рашка у складишном простору „Семе Голија“ ДОО Рашка, код произвођача семенског и меркантилног кромпира Миладина Андрића и на парцелама на планини Рогозна, општина Нови Пазар. Едукацију су отворили и у уводном делу се обратили др Раде Јовановић директор ИПН-а, др Снежана Јанковић, помоћник директора за науку, др Драган Раховић, руководилац за реализацију саветодавних послова ИПН и др Дивна Симић координатор модула, представник покровитеља едукације BFC-а и немачке развојне банке Елена Франк, директор ПССС Краљево Векослав Савић, директор ПССС Нови Пазар Нихад Хасановић, и домаћин скупа – власник „Семе Голија“ ДОО Рашка, господин Миладин Андрић. Практичну обуку су похађали саветодавци из 22 ПССС задужени за саветодавне послове из области ратарства и повртарства.

 

                                                   


Едукација за модул 2: Увођење стандарда - Global Gap у сектору воћарске производње одржана је 25.06.2020. године, у селу Брђани, општина Брус, на газдинству Луке Михајловића, које се бави производњом малине. Едукацију су отворили др Ивана Бакић, ИПН; координатор модула, директор ПССС Крушевац Радомир Бушатовић и домаћин скупа Лука Михајловић. Практичну обуку су похађали саветодавци из 22 ПССС задужени за саветодавне послове из области воћарства и виноградарства.

 

                                                                                                      


Едукација за модул 3: Увођење стандарда - Global Gap у пољопривредну производњу/заштита биља одржана је 7.10.2020. године у месту Сараорци општина Смедерево, у ЗЗ „Зелена башта. Едукацију су отворили  др Слађан Станковић координатор модула, директор ПССС Смедерево Горан Павловић и представник ЗЗ „Зелена башта“, господин Горан Младеновић. Практичну обуку су похађали саветодавци из 22 ПССС задужени за саветодавне послове из области заштите биља.

 

                                                 


Циљ реализације наведених едукација био је да саветодавци, кроз теренску обуку, унапреде знања и вештине потребне да воде процес припреме за увођење стандарда и добијање сертификата за пољопривредна газдинстава, групе пољопривредних произвођача, удружења и друге заинтересоване субјекте за Global G.A.P, са фокусом на критичне тачке у имплементацији.
Предавач на едукацијама за модул 1,2 и 3 био је Јанош Варга, SGS консултант за увођење Global G.A.P. стандарда у пољопривредну производњу.

Извор: ИПН