SENO

Više
23 jun 2022 14:01 #51168 od Vujčić Nenad
SENO was created by Vujčić Nenad
SENO
Kvalitetno seno je i dalje kvalitetna stočna hrana, prvenstveno za odgoj teladi u početnom periodu razvoja, kao i za visoko mlečne krave.
Dobijanje kvalitetnog sana uslovljeno je sa dve grupe rizika:
- rizik od loših vremenskih uslova
- povećani troškovi u slučaju dopunskog sušenja
Pandam senu je i dobijanje kvalitetne senaže koja ima istu nutritivnu vrednost kao i seno s tim što se senaža dobija lakše i jednostavnije kao i pouzdanije u odnosu na vremenske prilike. Zbog ovih razloga poslednjih godina sve više se povećava udeo senaže. Bez obzira na tu činjenicu dobijanje i korišćenje sena je i dalj vrlo zastupljeno. Seno najčešće dolazi na farmu u vidu bala a mnogo ređe u rasutom stanju. Na manjim farmama koriste se male bale mase od 10 do 15 kg što omogućava lakšu manipulaciju sa njima oko utovara, istovara, smeštaja, podele. To je prednost malih bala u farmama manjeg kapaciteta. Na farmama većeg kapaciteta koriste se velike bale mase od 300 do 500 kg. Normalno, za rad sa takvim balama potrebni su jači traktori kao i posebna oprema.
Sam smeštaj bala može može značajno da utiče na kvalitet sana, zato je neophodno da bale budu uskladištene u zašićenom prostoru. Kod farmi malog kapaciteta to je najčešće iznad staje u potkrovlju. Kod farmi većeg kapaciteta čest slučaj je taj da se formiraju kamare a za zaštitu od padavina koriste se plastične folije kojima se te kamare pokrivaju. Ipak , najsigurnije je da se seno skladišti u objekte posebne namene – senare gde je seno zaštićeno od nepovoljnih uticaja sredine i samim tim spremno za dugotrajnu upotrebu.
Nenad Vujčić dipl. Ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.335 sekundi
Powered by Kunena Forum