Zaštita šljive

Više
29 jun 2021 13:59 #46497 od Krsmanović Ljiljana
Faza cvetanja koštičavog voća je najosetljivija faza šljive prema gljivi Monilia laxa prouzrokovaču paleži cvetova i sušenju grančica. Ukoliko vremenski ulovi (kišno vreme i visoke temperature) u vreme cvetanja pogoduju razvoju ovog patogena, potrebno je voće zaštiti od gljive Monilia laxa.
Monilia laxa je gljivično oboljenje šljive koje najpre zaražava cvetove pa se onda dalje širi kroz grančice i grane. Ova bolest je opasna jer se dalje širi kroz stablo i zahvata sve više grana, kao reakcija biljke na napad patogena pojavljuje se smola na granama, grane ostaju skroz suve. Kod osetljivih sorata kao što je stenley može doći do potpunog propadanja roda šljive u toj vegetaciji. Kod jakog napada u povoljnim godinama za razvoj monilioze šljive može doći do potpunog propadanja zasada. Mlađi zasadi se mogu oporaviti od jakog napada posle rigorozne rezidbe, ali stariji ne jer su izgubili regenerativnu moć.
Sa zaštitom se mora početi preventivno prvi tretman se radi kad su pupoljci u fazi belih balona (belih kokica) kada je 5-10% cvetova procvetalo. Tretmane treba izvesti u popodnevnim satima kada pčele nisu aktivne.
Tretman u fazi belih balona (kokica) treba primeniti kod svih ostalih koštičavih voćaka, drugi tretman se primenjuje u cvetanju kada je 5-10% cvetova precvetalo. Drugi tretman izuzetno važan u godinama sa kišnim prolećem praćenim visokim temperaturama za vreme cvetanja. Gljiva zaražava cvetove i na nižim temperaturama ali znatno sporije tako da ne treba izostaviti tretman i u godinama sa hladnim prolećem.
Preparati koji se najčešće preporučuju : Chorus, Ciprodex, Kubik, Kubik plus, Signum, Galofungin.
Od preparata protiv monila laxa preporučujem Chorus kao verovatno i najbolji, može se koristiti dva puta, za prvo i drugo prskanje, količina je 30 grama na 100 litara vode. Preparat je efikasan i po hladnom vremenu za razliku od nekih drugih fungicida iz grupe triazola koji su se ranije koristili za suzbijanje Monilioze.
Zaštita po precvetavanju
Precvetavanje je faza kada sa cvetova opadnu latice i mogu da se uoče plodići nastali iz tučka cveta. Insekticidi se ne smeju primenjivati u cvetanju. Cvetanje počinje sa otvaranjem prvih cvetova i traje dok i poslednji cvet ne precveta. Cvetanje je završeno kada su latice sa cvetova potpuno opale.
Potrebno je voće zaštiti od biljnih vaši, grinja, osica, tripsa, cikada i drugih insekata koji polažu jaja u cvet, ubušavaju se u plod ili se nastanjuju na listovima. Suzbijanje vaši kao vektora viroza je veoma značajno i zbog sprečavanja širenja šarke šljive. Potrebno je list zaštiti i od gljivičnih oboljenja pegavost lista i plamenjače šljive. Ova gljivična oboljenja mogu uticati na prevremeno opadanja lišća koštičavog voća već krajem jula i tokom avgusta.
Zato se zaštita izvodi insekticidom i fungicidom za zaštitu lista od pegavosti i plamenjače šljive, dva različita preparata. Dozvoljeno je u istu smešu dodati preparate insekticide i fungicide ali morate pažljivo pročitati uputstvo na kojem tačno piše sa kojim preparatima se ne mogu mešati. Na primer, na Mankogal 80 piše da je aktivna materija tj. glavna supstanca mankozeb i da se ne sme između ostalog mešati sa dimetoatima.
Preparati fungicidi: Mankogal80, Merpan, Agrodin, Dodin, Kaptan,...
Preparati insekticidi: Dimetogal, Tonus, Cipkord, Fosfamid, Actara, Vertimec...

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.313 sekundi
Powered by Kunena Forum