Значај козјег млека и сира - Верица Лазаревић

Više
28 jun 2021 14:52 #46457 od Lazarević Verica
Козје млеко спада у групу висококвалитетних производа, добре сварљивости. Козје млеко има сварљивије протеине (већа апсорпција аминокиселина), у односу на друге врсте млека. У млеку се налази велика количина витамина и минерала (више 13% калцијума и 25% витамина Б6), велики проценат калијума (143% више), обиље витамина А (47%). Садржај фосфора, ниацина, бакра, пружа нам 27% дневне потребе за фосфором више од крављег млека. У козјем млеку се налазе и специфичне аминокиселине којих нема у другом млеку. Козји сир има високо нутритивну вредност. Лековита својства козјег сира су: помоћно средство код проблема са пробавним системом, снижава ниво шећера у крви и холестерол, побољшава рад бубрега, као и у превенцији и лечењу болести јетре – масна јетра, мононуклеоза, цироза. Доказана су антиканцерогена својства. Одличан је у очувању имунитета, лечи проблеме са дисајним путевима. Добар је за расположење, садржи природни седатив триптофан, који утиче на лучење серотонина – чувеног хормона среће.

Верица Лазаревић
Саветодавац за сточарство
ПССС Јагодина

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.479 sekundi
Powered by Kunena Forum