Pravila pri koršćenju sredstava za zaštitu bilja

Više
23 jan 2019 12:13 #35812 od Mijatović Bojan
10 korisnih saveta kako da bezbedno koristite sredstva za zaštitu bilja

Pre primene

Sredstva za zaštitu bilja čuvati pod ključem, na za to predviđenom suvom, tamnom I hladnom mestu, odvojeno od hrane za ljude i stoku, nedostupno deci, neupućenim osobama, domaćim ili divijim životinjama.
Pre primene obavezno detaljno pročitati etiketu i uputstvo za upotrebu, po potrebi potražiti dodatni savet od proizvođača sredstva, distributera ili stručnih lica.
Pripremiti i tokom primene nositi preporučenu ličnu zaštitnu opremu, kako je navedeno na etiketi sredstva za zaštitu bilja i prema poslu koji se obavlja. Redovno kontrolisati ispravnost zaštitne opreme, po potrebi zameniti novim delom/delovima.
Uraditi redovnu kalibraciju uređaja za primenu, prskalica, atomizera i drugih. Redovno menjati rasprskivače, ovo su delovi koji se najviše opterećuju i trose. Kontrolisati i po potrebi popraviti ili zameniti i ostale delove uređaja za primenu.
Pažljivo pripremiti potrebnu količinu rastvora za primenu, na mestu udaljenom od površinskih ili podzemnih voda.
Praznu ambalažu od sredstava za zaštitu bilja isprati najmanje tri puta čistom vodom, pri čemu ovaj rastvor sipati u rezervoar uređaja za primenu i utrošiti. Ostatak sredstava pravilno čuvati u dobro zatvorenoj originalnoj ambalaži.

U toku primene

Ne prskati u blizini vodenih površina, ostaviti zonu od najmanje 20 m od voda, nekada i više, voditi računa o brzini vetra, ne prskati pri jačem vetru, izbegavati primenu u najtoplijem delu dana, ispravno podestiti rasprskivače i visinu grana prskalice.

Posle primene

Detaljno isprati uređaj za primenu, naročito nakon upotrebe herbicida ako se istim uređajem kasnije primenjuju druga vrsta sredstava za zaštitu bilja. Prilikom ispiranja sprečiti kontaminaciju voda, rastvor utrošiti u polju ili odložiti na posebnim mestima.
Oprati ili očistiti zaštitnu opremu, odložiti istu na za to određenom čistom i suvom mestu, i dobro oprati ruke vodom i sapunom i tuširati se.
Ispranu i suvu praznu ambalažu, sa odvojenim zatvaračima boca, sačuvati do vremena prikupljanja u cilju uništavanja ili reciklaže od za to ovlašćenih preduzeća u sistemu SECPA EKO MODEL.

Za portal uredio Bojan Mijatović
PSSS Mladenovac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.261 sekundi
Powered by Kunena Forum