Фацелија - биљка за сигурно пчеларство

Više
31 dec 2018 08:22 #35622 od Stoiljković Dragana
Њен пун значај за пчеларе је у годинама када багрем слабо медоноси , а сунцокрет је сам по себи проблематичан . Како кажу пчеле нису беспослене када имају пашу фацелије. Са њом је рентабилност пчеларства повећана
Неки је користе као крму,а неки за одлично зеленишно ђубриво.
Као крмна биљка има квалитет слабијих детелина , а и то је добро . Коси се за употребу као крма непосредно пред цветање . Стока је најрадије конзумира кроз силажу. Једногодишња је легуминозна биљка . Пореклом је од корова и зато не захтева посебне и скупе мере у производњи..
Не захтева посебна земљишта , успева на сваком земљишту на коме се обавља ратарска производња .
Нема посебне захтеве према плодореду , чак се неки пут доста успешно гаји и две и више година заредом на истој парцели. Користе је као предкултуру шећерној репи због нематоцидног деловања .
Основну обраду радити на дубини од 25-30 цм одмах након скидања претходне културе. У току зиме када је то изводљиво затворити бразде .
Сетва се обавља чак и у фебруару , одмах- чим , када може да се уђе и ради у парцели која је предвиђена за сетву фацелије. Ова радња се обавља житним сејалицама , количина семена се креће од 6-8 кг/ха , некад када је лоше припремљено земљиште иде и до 10кг/ха семена . Пошто је семе ситно треба га сејати до 2 цм. дубине.
Дужина вегетационог периода је од 120-140 дана. За пчеларе је интересантан период цветања који траје од 25-40 дана . Пошто је то период када су потребе биљака за влагом повећане , а то је са ранијом сетвом у мају и у јуну који су обично месеци са доста падавина можемо планирати са дугим периодом цветања и лучења нектара . Потребно је рећи да ако је све у реду то је време када су друштва најача
Количине меда се крећу најчешће око 600 кг/ха реално ретко кад више . То је количина која је сасвим довољна да би се повећала исплативост пчеларења. Добијени мед је доброг квалитета спада у боље . Богат је поленовим прахом, а самим тим и минералима , витаминима и ензимима.
Драгана Стоиљковић дипл.инж.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.306 sekundi
Powered by Kunena Forum