Crvenilo kukuruza

Više
26 dec 2018 11:37 - 08 jan 2019 09:49 #35520 od Onć Jovanović Eleonora
Crvenilo kukuruza je u poslednjih nekoliko godina postala veoma značajna bolest u većini regiona u kojima se intenzivno gaji kukuruz u Srbiji.
Prouzrokovač crvenila je Stolbur fitoplazma koju na kukuruz prenosi cikada Reptalus panzeri. Larve žive skriveno u zemljištu skoro 9 meseci, na dubini 20 do 30 cm. Ima jednu generaciju godišnje. Odrasle jedinke se pojavljuju od polovine juna do početka avgusta. Roji se u periodu 01-10.jula, a simptomi se obično javljaju u periodu 15-30 avgusta. Ukoliko je insekt inficiran stolburom, putem ishrane na kukuruzu, preneće bolest na biljku.
Simptomi bolesti počinju crvenilom i to prvo na glavnom nervu, a kasnije celog lista i stabla. Na klipu se pojavljuju deformiteti, uz ranije sazrevanje. Biljke obolele od crvenila posle inicijalnih simptoma crvenila razvijaju simptome sušenja i prevremenog uginuća biljke.
Mere borbe protiv ove bolesti su vrlo složene. U Srbiji je prisutna više nego što se do sada mislilo. Cikadu Reptalus panzeri kao prenosioca fitoplazme stolbura je skoro nemoguće suzbiti obzirom na vreme pojave odraslih insekata, kada su biljke kukuruza previsoke za bilo kakav ulazak sa mehanizacijom. Rešenje treba tražiti pored sveobuhvatnih mera usmerenih na smanjenje brojnosti, najpre u plodoredu naročito u područjima gde je ova bolest već raširena. Plodored podrazumeva da se posle kukuruza ne smeju gajiti strna žita jer su prenosni domaćini. Može se preporučiti gajenje ranijih hibrida, kao način da se putem ranijeg završetka vegetacije kukuruza, izbegne kritični period u kome se ostvaruje zaraza i razvijaju simptomi bolesti.
Last edit: 08 jan 2019 09:49 by Administrator.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.283 sekundi
Powered by Kunena Forum