Siva trulež suncokreta

Više
26 dec 2018 11:29 #35517 od Onć Jovanović Eleonora
Siva trulež suncokreta (Botrytis sp.) se javlja u skoro svim područjima proizvodnje suncokreta. Međutim, veće štete pričinjava samo u umerenim i vlažnim područjima
Može se javiti na suncokretu od klijanja semena do žetve. Zaraženo seme, u uslovima prohodnog i vlažnog vremena, truli i propada. Pojava guste, sive navlake na semenu i klijancima predstavlja važan diagnostički znak ove bolesti. Oboljenje može da se javlja i na stablu, zati na listu i na lisnim drškama suncokreta. Zaraženi delovi dobijaju svetlomrku boju sa sivkastom praškastom navlakom od konidiofora i konidija gljive. Simptomi sive truleži se najcesće javljaju na glavicama suncokreta. Prvi simptomi oboljenja uočavaju se sa donje strane glavice gde nastaju svietlo-mrke udubljene pege, koje se postepeno povećavaju, zahvatajući veće površine tkiva. Simptomi se zatim razvijaju na semenu i glavici. U usolvima visoke vlažnosti vazduha na svim zaraženim tkivima se obrazuje karakteristična praškasta siva navlaka od parazita u kojoj se, ponekad formiraju skerocije gljive. Optimalna tem. Za klijanje konidija je između i 17 i 27 0C. Sklerocija se obrazuju pri nižim temperaturama ( 4- 13 0C).
Mere zaštite: Obzirom da je fakultativni parazit, Inokulum u zemljištu se može smanjiti višegodišnjim plodoredom, suzbijanjem korova, uništavanjem zaraženih biljnih ostataka (zaoaravanjem ili spaljivanjem), i slično. Foijarna primena fungicida (botriticida) na bazi vinklozolina, prosimidona, iprodiona i sličnih u vreme suncokreta, takođe može da smanji zarazu. Ova mera se naročito preporučuje kod semenske proizvdnje suncokreta.
Primena fungicida je moguća od faze butonizacije do cvetanja.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.589 sekundi
Powered by Kunena Forum