OSNOVNA OBRADA ZEMLjIŠTA

Više
15 nov 2018 10:48 #34954 od Veličković Violeta
OSNOVNA OBRADA ZEMLjIŠTA
Oranje, u poređenju sa ostalim agrotehničkim operacijama, traži više vremena i energije. Upravo zbog toga potrebno je razmotriti kada, na koju dubinu i koliko puta će se primeniti ovaj način obrade. Najvažniji zadatak jesenje obrade jeste dovođenje zemljišta u takvo stanje da može primiti i sačuvati zimske padavine.Takođe drugi cilj je da olakša predsetvenu pripremu za useve koji će se gajiti u proleće. Optimalna i ekonomična dubina jesenjeg oranja menja se ne samo u zavisnosti od tipa zemljišta već i od zahteva pojedinih useva. Za jara strna žita, grašak i grahoricu dovoljna je dubina oranja od 20cm. dubine, a za okopavine između 20-30cm., dok za šećernu repu, lucerku i krompir 30-35cm. Stanje vlažnosti pri kojoj se zemljište najlakše i najkvalitetnije obrađuje naziva se fizička zrelost za obradu. Zemljište je fizički zrelo kada je 50-60 osto ukupne zapremine pora ispunjeno vodom.Pravilno određivanje vremena oranja značajno je zbog kvaliteta posla i potrošnje goriva. Osnovnu obradu nikako ne treba, ni pod kakvim okolnostima ostaviti za proleće, već na samoj parceli oceniti da li se ova važna agrotehnička mera može i kada izvesti u ovom mesecu.
U nastupajućem zimskom periodu oranje se može uspešno obaviti kada je površinski sloj debljine nekoliko santimetra smrznut, naročito ako je zemljište prekriveno isitnjenim žetvenim ostacima.
Optimalno vreme za oranje može se oceniti i takozvanim subjektivnim metodama. Ako se malo zemlje uzme u ruku i blago stisne, pa se formira slepljena grudva, to je znak da u zemljištu ima suviše vode.
U slučaju da se od zemlje posle stezanja ne može formirati grudva- zemljište je suvo.Ako se formirana grudva pusti iz ruke s oko metar visine i ne raspadne se pri udaru u zemlju, znak je da se zemljište nalazi u stanju fizičke zrelosti za obradu.


Violeta Veličković dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.438 sekundi
Powered by Kunena Forum