Dopunska obrada zemljišta-mr Anka Kačarević

Više
26 okt 2018 07:43 #34780 od Kačarević Anka
Dopunska obrada zemljišta izvodi se u jesenjem, zimskom ili rano prolećnom periodu. Sa ovom obradom poravnavamo zemljište, razbijamo grudve u površinskom delu zemljišta, uništavamo iznikle korove koji su otporni na niske temperature.
Osnovni cilj ove operacije je što bolje sačuvati zimsku vlagu za naredni usev. Ukoliko smo dopunsku obradu zemljišta uspešno obavili u jesenjem ili zimskom periodu, u proleće je potrebo manji broj prohoda za predsetvenu pripremu, plića je predsetvena priprema zemljišta, ujednačenija struktura, vlažnost i dubina setvenog sloja zemljišta, a takođe je brže i ujednačenije nicanje.
Za dopunsku obradu se mogu koristiti ravnjači, tanjirače i druga oruđa sa diskovima, razrivačka oruđa namenjena za pliću obradu zemljišta, rotacione drljače, setvospremači, drljače. U našim uslovima se najčešće koriste setvospremači i drljače. Međutim, njihov efekat je mnogo lošiji od ostalih oruđa jer rade pliće i ne mogu dobro da poravnaju i usitne zemljište. Ako se za ravnanje koriste tanjirače, krila treba da su manje zakošena zbog postizanja veće dubine rada i efikasnijeg sečenja grudvi zemljišta. Ako se radi na taj način, zemljište se slabije meša, ali se bolje usitnjava. Bez obzira na to koje se oruđe koristi, zemljište se prilikom ravnanja ne sme previše usitniti, da ne bi došlo do stvaranja pokorice na površini zemljišta. Pokorica povećava gubitak vode iz zemljišta, čak i u toku zime kada su temperature niske. Da bi se postiglo bolje ravnanje i usitnjavanje zemljišta, pravac rada ne sme da bude isti sa pravcem osnovne obrade. Ako oblik i veličina parcele to dozvoljavaju, pravac dopunske obrade treba da bude pod uglom u odnosu na pravac osnovne obrade. Najefikasniji rad oruđa za dopunsku obradu se postiže u slučaju kada se ravnanje izvodi pod uglom od 90° u odnosu na pravac osnovne obrade. Ovaj način rada se retko primenjuje, zbog većeg naprezanja traktoriste i mašina i češćih kvarova. Najčešće se ravna pod uglom od 20-30 °C, jer se u tom slučaju dobija zadovoljavajući efekat rada oruđa za obradu i mnogo bolji uslovi rada za traktoristu i mašine.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 1.344 sekundi
Powered by Kunena Forum