Izbor valjaka za valjanje

Više
25 okt 2018 10:19 #34776 od Lazić Željko
Izbor valjaka za valjanje
Prilikom izbora valjka mora se obratiti pažnja na to da li je valjak s ravnom ili s neravnom površinom, kao i da li je u pitanju jednodelni ili višedelni valjak i kolika je masa valjka.
U vezi s površinom valjka treba istaći da kod naših proizvođača i kod velikog broja agronoma postoji uverenje da se valjanje mora obaviti glatkim valjcima, jer su valjci neravne površine štetni zbog oštećivanja i čupanja biljaka. Zbog ovakvog uverenja, u većini slučajeva, agronomi proizvođačima preporučuju primenu glatkih valjaka.
Međutim, ovakvo gledište je pogrešno, jer i valjci neravne površine, poput kembridž valjaka i rebrastih valjaka, daju jednako dobre ili bolje rezultate od glatkih valjaka, pod uslovom da brzina rada nije veća od četiri-pet kilometara na sat. Oštećivanje i čupanje biljaka nastaje samo kada je brzina rada prevelika. Kao prednost ovih valjaka u odnosu na glatke navodi se bolje kopiranje terena i manja opasnost od stvaranja pokorice na površini zemljišta.
Međutim, mnogim proizvođačima ne odgovara da tako sporo rade, pa se opredeljuju za glatke valjke koji mogu raditi većom brzinom. Zbog potrebe da se valjanje što pre završi, često se preteruje s brzinom valjanja, pa zbog neravnog zemljišta dolazi do odskakanja valjka od površine zemljišta. To uzrokuje lošiji kvalitet rada zbog lošijeg kopiranja zemljišta i stvaranja oplazina, to jest nepovaljanih površina.
Važno je istaći da je, nezavisno od vrste valjka, uvek bolje koristiti višedelni nego jednodelni valjak, zbog boljeg kopiranja terena. Valjak mora imati odgovarajuću masu kako bi u dovoljnoj meri sabio zemljište. Ako je valjak lak, treba ga opteretiti tako što se napuni peskom ili vodom. Ukoliko to nije moguće, valjak se može opteretiti tegovima ili nekim drugim predmetima. Kako bi se sprečilo preterano sabijanje zemljišta i oštećivanje useva, za vuču valjka treba koristiti što lakši traktor.
Željko Lazić Dipl.ing

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.443 sekundi
Powered by Kunena Forum