Silaža u ishrani ovaca-jagnjenje i laktacija

Više
15 okt 2018 11:31 #34677 od Krajnović Dragoljub
Silaža u ishrani ovaca-jagnjenje i laktacija

Potreba za pojačanom ishranom se javlja na oko 6 nedelja pred jagnenje, odnosno, u periodu intnzivnog razvoja ploda.To se postiže tako što se uz uobičajeni obrok dodaje još i 200-400 g kukuruzne ili neke druge prekrupe, uz njeno postepeno uvođenje do postizanja potrebne količine u ishrani ovaca Ukoliko se u ovom periodu u ishrani ovaca koristi kukuruzna silaža, zbog podmirenja potreba u proteinima poželjno je da se u koncentratni deo obroka uključi i suncokretova sačma. Međutim, ako se koriste kvalitetne travno-leguminozne ili leguminozne silaže, koncentrat može da bude samo prekrupa nekog žita.
U vreme jagnjenja, ovci treba dati samo kvalitetno seno i to smanjenu količinu. Odmah nakon jagnjenja ovci treba dati topli napoj od mekinja,a u sledeća 2-3 dana samo seno.Tek posle tog vremena u ishranu treba uvoditi koncentrat, pa 7-10 dana po jagnjenju obrok treba da se sastoji iz 1-2 kg sena , najbolje leguminoznog, 1,5-3 kg sočnih hraniva ( silaže i krtolasto korenastih plodova), kao i dovoljnih količina koncentrata. Za ovce u dobroj kondiciji u periodu dojenja potrebno je 200-250 grama koncentrata, za ovce sa blizancima 350-400 g, a za ovce loše kondicije i 500 g koncentrata.posle 1,5 meseci d jagnjenja količina koncentrata se postepeno smanjuje , tako da se sa 2,5-3 meseca od jagnjenja koncentrat isključuje iz obroka
Za jagnjad silaža počinje da se koristi u drugom mesecu. Najpre su to male količine, u drugom i trećem mesecu oko 200-300 g , da bi u četvrtom jagnjad dobijala i do 800 g silaže.unašoj praksi većina proizvođača ne koristi silažu u ishrani jagnjadi jer se boji zdravstvenih problema i gubitaka.

PSSS Padinska Skela Dragoljub Krajnović

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.655 sekundi
Powered by Kunena Forum