Najvažniji elementi tehnologije gajenja sirka za zrno

Više
22 mar 2018 13:59 #32252 od Veličković Violeta
Plodored
Za ozime kulture sirak nije najbolji predusev zbog jakog isušivanja i in¬tenzivnog iskorišćavanja rezerve azota iz zemljišta. Uz kvalitetno izvedeno zao¬ravanje biljnih ostataka sirak za zrno može biti dobar predusev za jare kulture. Povoljna je okolnost da sirak za zrno dobro podnosi monokulturu.
Obrada zemljišta
Dobro pripremljeno zemljište za setvu sirka za zrno je sitno-mrvičaste strukture i dovoljno zbijeno. Ovo je posebno važno iz razloga što je seme sirka za zrno sitnije, te zahteva i bolje pripremljen se¬tveni sloj.
Žetva
Karakteristika sirka za zrno je da sazreva na zelenom stablu, tj. listovi i sta¬blo su još zeleni kada je zrno već zrelo za žetvu. Pogled na biljku dakle nije dobra metoda za utvrđivanje faze zrelosti sirka za zrno, već treba pratiti vlažnost zrna. Žetva može početi i sa 30% vlage u zrnu, ali se zrno trajno skladišti bez gubitaka samo ako sadržaj vlage ne prelazi 13%. U normalnim godinama zrno se prirodno osuši u polju do ove vlažnosti. Treba napomenuti da sirak za zrno uopšte nije sklon osipanju, čak ni u prezrelom stanju.
Violeta Veličković,
PSSS Mladenovac

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.441 sekundi
Powered by Kunena Forum