Правац развоја задругарства у Србији

Više
18 mar 2018 18:34 #32160 od Pavlović Mladen
Задругарство у Србији је поред периода успона имало далеко више падова и стагнације. Укупна економска политика одувек се преламала преко земљорадника и њихових организација у које су се удруживали ради побољшања сопственог живота и унапређења производње, што је, опет, предуслов за просперитет и стварање бољих услова за живот на селу.

Савремено задругарство мора почивати на изворним задружним начелима, потврђеним и осавремењеним на Конгресу Међународног задружног савеза у Манчестеру 1995. године, јер је то једини исправан пут и начин организовања земљорадника у организације без којих село дефинитивно не може постојати - земљорадничке задруге.

Да би се задругарство сачувало од даљег урушавања и да би се унапредили његов рад и пословање, односно да би обављало своје функције, неопходно је заустављање пада пољопривредне производње - што је могуће учинити ефикаснијим спровођењем мера аграгне политике у чијем креирању морају учествовати представници задругарства, као јединог аутохтоног организационог сегмента земљорадника у нашој Републици. Адекватније спровођење аграрне политике подразумева и спровођење циљева развоја и сигурности, што практично значи да подстицаји које држава даје за развој пољопривреде, морају стићи до правих корисника - примарних пољопривредних произвођача - задругара.

Истовремено, сива економија се, као погубан пратилац економске транзиције - мора aнулирати враћањем економије у регуларне тржишне токове, а то се може постићи само уколико држава обезбеди веће приходе од ПДВ-а. Такође, мали пољопривредни произвођачи морају, адекватним мерама, бити заштићени како на пољу снабедавња, тако и на пољу пласмана својих производа.

На крају - али по важности на првом месту - неопходно је стварање критичне интелектуалне масе у селу, чиме се обезбеђују неопходни услови за запошљавање стручњака који су увек носиоци бржег трансфера технологије и ефикасног маркетинга пољопривредних производа. Ако су задруге носиоци руралног развоја села - што се показало у историји нашег задругарства, оне се могу формирати у сваком месту где постоје економски интереси земљорадника и где постоје услови за запошљавање стручњака који би те задруге успешно водили и учинили да коначно, са маргина на које су перманентно гуране, буду у центру пољопривредног развоја наше Републике.

мр Младен Павловић
ПССС Падинска Скела

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.894 sekundi
Powered by Kunena Forum