Postupak sa jednodnevnim pilićima od inkubatora do tovilišta

Više
09 nov 2017 08:01 #30642 od Radovanović Branislav
Nakon leženja, pilići se stavljaju u odgovarajuće kartonske kutije, a u prostoriju za smeštaj pilića do njihovog transporta u tovilište.
U ovoj prostoriji vlada odgovarajuća temperatura (najbolje oko 30 stepeni celzijusovih) i adekvatno provetravanje vazduha, jer je brojlerima pored temperature neophodan čist vazduh.
Poželjno je da u ovoj prostoriji pilići provedu između 2-3 sata posle leženja kako bi se dobro osušili i odmorili pre transporta.
Praksa je pokazala da ukoliko se pilići odmah nakon leženja prevoze, dolazilo je do većeg uginuća, jer pilići su dosta osetljivi neposredno posle leženja.
Kada je isteklo dva sata ili duže pilići se pakuju u transportno sredstvo za prevoz.
Ova prevozna sredstva poželjno je da budu klimatizovana i bez direktnog uticaja sunčevih zraka naročito u letnjem periodu.
Ako se radi o običnom kombiju ili lakom dostavnom vozilu, neophodno je da tovarni proctor bude zamračen i da postoji mogućnost provetravanja (leti).
Ovako spakovane piliće potrebno je što pre transportovati do tovilišta, odnosno pustiti ih na vodu i hranu.
Što se duže čeka na njihovo hranjenje i napajanje uginuće (mortalitet) će biti veći, te dobri finansijski rezultati mogu izostati bez obzira što je sve drugo učinjeno idealno.
PSSS- Mladenovac
Radovanović Branislav dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.327 sekundi
Powered by Kunena Forum