Orahova muva (Rhagoletis completa Cresson fam. Tephritidae)

Više
16 okt 2017 11:05 #30372 od Mijatović Bojan
Orahova muva (Rhagoletis completa Cresson fam. Tephritidae) je strana fitofagna vrsta, koja je u Evropu stigla iz Severne Amerike. Ima jednu generaciju godišnje, a let odraslih jedinki traje od početka jula, pa sve do septembra. Osim što napada orah, prema laboratorijskim ispitivanjima je zabeleženo da ženka orahove muve takođe može polagati jaja i na jabuci, nektarini,paradajzu i paprici.
Odrasla muva ima žutu glavu, a telo joj je dugo od 4 mm do 6,5 mm, žuto-braon boje, sa tamnim prugama. Na donjoj strani nalazi se karakterističan žuti štit u obliku malog trougla. Krila su prozirna, sa braon poprečnim prugama. Larve su žuto-bele boje, dužine 8 mm -10 mm.
Zaraza utiče na razvoj jezgra oraha
Ženke deset dana nakon početka leta polažu jaja ispod kožice. Nakon 3-5 dana izlaze larve, koje se 3-5 nedelja hrane unutar zelene ljuske. Ona s vremenom pocrni, a napadnuti plodovi otpadaju sa stabla ili ostaju tokom cele zime u zasadu. Ukoliko je zaraza ranija, jezgro oraha se ne razvije dovoljno, manje je i može da potamni, jer dolazi do razvoja plesni. Kod kasnijih zaraza ne dolazi do tolikih šteta na jezgru oraha, te on može normalno da se konzumira.
Preventivno delovanje
Utvrđivanje prisustva kao i praćenje dinamike leta orahove muve obavlja se pomoću žutih lepljivih ploča, koje treba okačiti na stabla oraha već krajem juna, pa sve do kraja avgusta, u sunčane donje delove krošnje na visini od dva do tri metra.
S obzirom na to da orahova muva prezimi u zemljištu ispod stabala oraha, kao dobra mehanička prepreka može biti i postavljanje agrila (tzv. '"paučinaste" folije). On sprečava izlazak prezimljujućih odraslih oblika iz zemlje, ali da bi takvo suzbijanje bilo uspešno, takve folije bi trebalo postaviti početkom jula ispod svih stabala oraha, čiji su plodovi protekle dve sezone bili napadnuti.
Kako bi se smanjila brojnija pojava orahove muve iduće godine, u jesen bi bilo poželjno da se obavi sakupljanje zaraženih plodova sa larvama, pre nego što one napuste plod i zavuku se u zemlju na prezimljenje. Poželjna je jesenja plitka obrada zemljišta.
Suzbijanje štetočine
Hemijsko suzbijanje orahove muve potrebno je obaviti u vreme kada ženke počinju da polažu jaja. Kritični broj odraslih oblika na žutim pločama još nije određen, ali procenjuje se da usmereno suzbijanje treba sprovoditi ako je protekle sezone zabeležen jači napad orahove muve, a u tekućoj sezoni na žute ploče ulovi nekoliko muva.
Potrebno je od 4 do 5 tretiranja insekticidima Calypso SC 48 i Imidan 50 WG.
Mogu da se koriste i žute posude u koje se stavlja rastvor atraktanta i pesticida, gde atranktant privuče muvu, a ona, ližući rastvor insekticida i atraktanta, unosi u sebe letalnu dozu insekticida i ugine izvan posude. Mogu se postaviti i zatvorene klopke, koje se napune atraktantom, a muva se ulaskom u klopku davi.

Preuzeto sa sajta www.agroklub.rs od autora mag. ing.fitomedicine Marijana Lemić
Za portal uredio Bojan Mijatović dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.370 sekundi
Powered by Kunena Forum