Trakasti sakupljači sena

Više
13 jul 2017 09:25 #28836 od Lazić Željko
Trakasti sakupljačI sena
Koriste se za rastresanje, prevrtanje i sakupljanje sena. Najčešće se izrađuju kao nošene ili polunošene mašine. Mogu se agregatirati za dvoosovinske i jednoosovinske traktore (motokultivatore). Pogon dobijaju od priključnog vratila traktora ili od radilice motora kod motokultivatora.. Pogodne su za rad na livadskom senu, odnosno za rad na nagnutim terenima.
Radni organ se sastoji od četiri klinaste remenice, od kojih se dve nalaze sa leve, a dve sa desne strane. Preko remenica prebačena su dva klinasta remena na kojima su na određenom rastojanju postavljeni elastični čelični prsti. Svi ovi delovi se okreću i čine jednu beskrajnu traku, pa se zato i ovi prevrtači nazivaju trakasti.
Kada želimo da nam mašina sakuplja pokošenu masu u otkos postavljamo sa strane zavesu.
Podešavanje trakastih sakupljača:
- Visina rada se podešava pomoću pneumatskih potpornih točkova sakupljača (podizanjem i spuštanjem po vertikalnom nosaču)
- Širina i visina trake se podešava pomoću cevastog teleskopskog nosača platna; ako je platno bliže elastičnim prstima dobiće se viši (deblji), ali uži zboj, a ako je dalje dobija se niži-tanji i širi zboj
- Uklanjanjem zavese sa sakupljača nosača, mašina će da rastrese, prevrne i premesti pokošenu masu, dakle radiće kao rasturač i prevrtač sena
- Zatezanje remena sa prstima vrši se pomoću zateznog zavrtnja sa kontra navrtkom
- Održavati pritisak od 2 bara u gumama točkova
Održavanje trakastih sakupljača:
- Posle rada mašinu pregledati i oštećene delove zameniti novim
- Podmazati sva mesta na sakupljaču
- Posle sezone sakupljač očistiti, podmazati i staviti pod nadstrešnicu
Željko Lazić dipl.ing. polj.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.551 sekundi
Powered by Kunena Forum