Mere zaštite od požara u žetvi strnih žita

Više
03 jul 2017 08:18 #28757 od Lazić Željko
Žetva strnih žita je ozbiljan i odgovoran posao koji zahteva angažovanje većeg broja ljudstva i tehnike na zajedničkom poslu u određenom prostoru gde je povećana opasnost od izbijanja požara i povreda ljudi. Zato se moraju poštovati određena pravila propisana zakonom čijom primenom se mogućnost neželjenih posledica svodi na najmanju meru.
Radi zaštite strnih useva od požara ne lože se otvorene vatre, u blizini useva u vreme njihovog sazrevanja, po pravilu tri nedelje pre žetve.
Ako su strni usevi zasejani na kompleksu zemljišta većem od 50, a manjem od 100 hektara, žetva se otpočinje prokošavanjem useva po sredini, najmanje u širini od 15 metara. Na kompleksu zemljišta većem od 100 hektara, prokošavanje se vrši tako da se odvaja približno svakih 50 hektara najmanje u širini od 15 metara. Po završetku prokošavanja, prokošeni pojas se mora odmah preorati.
Žetva strnih useva na zemljištu pored železničke pruge otpočinje žetvom useva pored pruge najmanje u širini od 60 metara. Pokošeni usev ili slama neposredno posle žetve moraju biti uklonjeni, a zemljište istog dana poorano.

Individualni poljoprivredni proizvođači uskladištavanje strnih useva mogu vršiti u svojim dvorištima na odstojanju od najmanje šest metara od drugih objekata i kuća. U slučaju nastanka požara zbog nepoštovanja navedenih protivpožarnih pravila, protiv neodgovornih pojedinaca i preduzetnika biće preduzete odgovarajuće mere u skladu sa zakonom, odnosno pokrenuti zahtevi za pokretanje prekršajnog postupka.

Žetva i transport strnih useva i slame obavlja se kombajnima, traktorima, drugim teretnim motornim vozilima koje su obezbeđene od izbijanja požara varničenjem, isijavanjem toplote ili na drugi način i snabdevene odgovarajućim hvatačima, razbijačima i prigušivačima varnica.
Kombajn kojim se obavlja žetva mora biti snabdeven ispravnim aparatom tipa C-9, ašovom i lopatom za gašenje požara. Ako se žetva i vršidba obavlja sa tri ili više kombajna pored opreme mora se obezbediti autocisterna ili cisterna sa traktorskom vučom zapremine 3.000 do 5.000 litara napunjena vodom, sa ugrađenom pumpom i snabdevena opremom za gašenje požara.
Svakodnevno po završetku rada poljoprivredne mašine koje učestvuju u vršidbi, kao i ovršene žitarice, moraju se udaljiti na mesto bezbedno od izbijanja požara.
Pri obavljanju žetve, vršidbe, prevoza strnih useva i kamarisanja, ne može se pušiti, paliti i nositi vatra i koristiti sredstva sa otvorenim plamenom.
Поступање у случају пожара
У случају да дође до пожара исти се објављује гласом:
„ПОЖАР – ГОРИ ЖИТО“ или „ПОЖАР – ГОРИ КОМБАЈН“
На дату узбуну заустављају се све машине и све радње и приступа се гашењу пожара. У случају да дође до пожара на пољопривредној машини исти угасити, извршити преглед исправности и утврдити да ли је машина способна за наставак рада. Неисправна машина не сме обављати радове на угроженим подручјима од пожара.

Željko Lazić dipl.ing.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.351 sekundi
Powered by Kunena Forum