Virus bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt virus)

Više
27 jun 2017 12:55 #28672 od Onć Jovanović Eleonora
Viroze paradajza su u poslednje vreme veoma zastupljene u poljskoj proizvodnji paradajza, a među njima je veoma čest virus bronzavosti paradajza (Tomato spotted wilt virus). Razlog za to je u načinu prenošenja. Naime, korovske biljke su osnovni izvor zaraza a Tripsi (Trips tabaci) ih prenose sa korova na paradajz. Jednom zaraženi trips do kraja svoga života je prenosilac zaraze.
Kod obolelih biljaka nekada dolazi do pojave zadebljanja nerava na mladom lišcu na kome se mogu pojaviti nekroticne prstenaste pege. Mlado zaraženo lišce se uvija naviše ili naniže i postaje krto. Stablo se savija i skracuje, tako da biljka dobija žbunast izgled i uvenuce na vrhu. Tipična promena obolelih biljaka je bronzana boja koja se javlja na osnovi nalicja lista, a potom se širi po citavoj liski. Na plodovima dolazi do pojave žutih, bledocrvenih ili belih zona oivicenih koncentricnim krugovima, koji u zavisnosti od soja virusa nekada mogu biti nekroticni.
Mere zaštite su isključivo preventivne: gajenje otpornih biotipova paradajza, primena plodoreda, obavezno suzbijati tripse koji su vektori virusa, uklanjanje i spaljivanje obolelih biljaka, uništavanje korova biljke prenosilaca zaraze.

PSSS Padinska Skela
Eleonora Onć Jovanović, dipl. ing. zaštite bilja
Prilozi:

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.407 sekundi
Powered by Kunena Forum