Suzbijanje virusa voćaka

Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
  • Autor
    Članci
  • #518906
    Petković Aleksandar
    Učesnik

      Suzbijanje virusa u voćarstvu je jedan od osnovnijh uslova za unapedjenje voćarske proizvodnje. Osnovne mere u suzbijanju virusa i viroza su preventivne, pošto još uvek ne postoje metode lečenja zaraženih stabla u uslovima proizvodnje. Preventivne mere su u potpunosti uspešne u suzbijanju virusnih zaraza kod jabučastih voćaka, takodje i kod koštičavih voćaka koje se u prirodi ne prenose vektorima i polenom.
      Od preventivnih mera koje se koriste u proizvodnji spadaju: proizvodnja zdravog sadnog materijala, primena otpornih i tolerantnih sorti i hibrida i biološko suzbijanje virusa. Zdrav sadni materijal se može podeliti u dve grupe: bezvirusni i virusno ispitani materijal. Bezvirusni sadni materijal ne sadrži ni jednu vrstu, koja se može otkriti postojećim metodama, i takav materijal predstavlja najviši kvalitet u zdravstvenom pogledu. Virusno ispitani materijal ne sadrži najštetinje virusa, kao što je virus šarke šljive kod sadnica šljiva ili virus mozaika jabuke kod sadnica jabuka. Ovakav sadni materijal se smatra boljim u voćarskoj proizvodnji. Jedna od mera koja se koristi u sprečavanju širenja virusa u polju, jeste podizanje novih zasada na većoj udaljenosti od stariji zasada kod kojih se sumnja ili je potvrdjen veći broj virusa. Što je veća prostorna udaljenost od starijih zasada to je manja verovatnoća za širenje virusa. Takodje korisnu meru u sprečavau širenja virusa jeste i suzbijanje vektora, kao što su vaši, grinje ili buve a takodje i cikada. Kada se radi o prenošenju vurusa polenom, poželjno je uklanjati cvetove na matična stabla u rasadnicima da se ona ne bi zarazila tokom oprašivanja. Gajenje otpornih i tolerantnih jeste jedna od najboljih mera u borbi protiv virusa. Potpuno otporne sorte i hibridi gajenih biljaka su izuzetna retkost. Tolerantne sorte i hibridi su mnogo više zastupljene voćarstvu. Štete od virusnih zaraza tolerantnih sotrti i hibrida mogu biti beznačajne, ali u nekim slučajevima i vrlo značajne. Mane tolerantnih kultivara je ta što predtsvljaju izvor zaraze za viruse koji se mogu lako preneti. U voćarstvu su pre svega značajni oni tolerantni kultivari na čijim plodovima se ne javljaju nikakvi simptomi, ili su simptomi jako blagi i ne utiču na vrednost plodova.U ovu grupu spada nekoliko sorti šljiva koje su tolerantne na virus šarke šljive kao što je sorte Stanley, Rut gerstetter, California i dr.

    Gledanje 1 članka (od 1 ukupno)
    • Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.