- This topic has 0 odgovora, 1 glas, and was last updated 2 godine, 10 meseci ranije by Lazarević Kristina.
-
AutorČlanci
-
26.11.2021 u 01:32 #518897Lazarević KristinaUčesnikСушења зрна кукуруза након бербе
После бербе потребно је у што краћем року смањити садржај влаге у зрну да би се зауставио развој гљива, њихова физиолошка активност и продукција микотоксина. Сушење зрна до 14% влаге треба обавити у року од 24-48 часова после бербе. После сушења треба избегавати складиштење топлог зрна у хладна складишта, јер ће се појавити кондензација. Из наведених разлога, потребно је охладити зрно до 2-5 °C после сушења, а пре складиштења.
С обзиром да у нашој земљи од укупне пољопривредне производње највећи део припада мањим произвођачима, могућности вештачког сушења кукуруза су мале. Стога се кукуруз углавном суши природним путем и чува у кошевима или различитим прилагођеним складиштима. У таквим условима зрно, које не би смело садржати више од 24% влаге, треба пажљиво прегледати и одбацити све клипове са промењеном бојом (црвена, ружичаста, бела), испуцалим или исклијалим зрнима, механички оштећене клипове, као и делове кочанке и нечистоће. Овакав начин сушења је безбедан само ако је атмосферска влага 55% до 75%, а температура 4 °C до 5 °C.Кристина Лазаревић, дипл. инж. заштите биља -
AutorČlanci
- Morate biti prijavljeni da biste odgovorili u ovoj temi.