Исхрана ждребади

Više
02 sep 2020 09:47 - 02 sep 2020 09:48 #42460 od Canić Aleksandar
Canić Aleksandar je napravio novu temu: Исхрана ждребади
Већ један, до један и по сат после партуса (порођаја, ждребљења) , ждребету треба омогућити да сиса. У овом периоду значај колострума кобиле је вишеструк, поред тога што обезбеђује све храњиве материје, колострум обезбеђује ждребету имунитет преко антитела. Веома је важно да ждребе што раније конзумира колострум, јер могућност проласка имуноглобулина кроз цревни епител се брзо губи, а после 30 - 36 сати сасвим се губи. Ждребе обавезно треба да добије мајчино млеко. Прва два месеца живота ждребе сиса често, сваких сат времена, односно двадесет пута у току дана, из тих разлога ждребе у прва два месеца треба да буде непрекидно уз кобилу. Уколико из неког разлога не може да сиса кобилу, може да се напаја крављим или козјим млеком. У том случају кравље млеко мора да буде делимично обрано (разређено водом у односу 1:1) како би садржај масти био сличан са кобиљим млеком.
Већ после двадесет дана старости почиње се са прихрањивањем ждребади сувом храном. Користе се квалитетно сено и овас, гњечено зрно лана и мекиње. У овом периоду узраста су такође добре смеше концентрата састављене према потребама ждребади. Смеша концентрата за почетак исхране ждребади је гњечена зрна овса ( 60%), мекиња (20%) и ланеног брашна (20%). Уз концентрат иде и сено најбољег квалитета. Са четири месеца старости ждребе би требало да конзумира око један килограм суве хране дневно.
Неадекватна исхрана ждребади може да доведе до неправилности у развоју костију, што се касније не може исправити ни надокнадити. За развој здравог и снажног костура значаји су калцијум, фосфор, витамини А и Д3, протеини и присуство микроелемената ( цинк, бакар, манган). Кључни моменат у одгајивању ждребади је одлучење. Одлучење мора да се изведе у моменту када је грло способно да задовољи све своје потребе кроз суву храну. У том периоду је веома важан састав протеина у оброку, тада може да буде корисно присуство неког хранива анималног порекла које у себи има велики извор протеина, у ту сврху може се користити рибље брашно, месно брашно, коштано брашно, итд. Одлучење наступа са шест месеци и у том периоду ждребе конзумира четири до пет килограма суве хране на дан. Са одлучивањем ждребе обично има 40 - 45 % масе одраслог грла, а са две године његова маса је 70% масе потпуно развијеног грла. Одбијена ждребад настављају са исхраном сеном и концентратима. Утрошак концентрата се постепено смањује ако се ждребад хране на паши. Од прве до друге године узраста основна храна подмлатка је сено и паша, уз мању количину концентрата ( око једног килограма), преко лета ако је паша квалитетна концентрат није ни потребан. Поред квакитетне исхране, свежа вода и со морају бити на располагању целог дана.
Poslednja izmena: 02 sep 2020 09:48 od Canić Aleksandar.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.459 sekundi