Muža krava posle teljenja

Više
29 apr 2020 12:37 #41049 od Brajović Nebojša
МУЖА КРАВА ПОСЛЕ ТЕЉЕЊА

После тељења млечна жлезда лучи велике количине млека. Прву мужу започети најкасније 6-8 часова после тељења. Прво млеко или колострум се обавезно даје телету а остатак се не сме користити за људску исхрану. Због интензивне активности млечне жлезде после тељења, могући су и поремећаји здравственог стања саме животиње услед губитка калцијума што доводи до пуерпералне парезе. Краве треба од почетка муже привикавати на мужу у одређено време и на одређени поступак при самој мужи.
Ако се у току муже примете пахуљичасте промене у млеку или ако се појаве тзв. „крпице“ виме треба чешће измузати, јер услед застоја млека може доћи до неспецифичних промена у вимену. Међутим, ако и поред тога промене у млеку и даље остају неопходно је млеко прегледати и утврдити тачан узрок промена.
На почетку лактације, краве треба мусти три пута дневно јер подстиче млечну жлезду на активност. Ово треба чинити 2 до 3 недеље. Ако краве дају доста млека а трократна мужа има економску оправданост треба наставити са мужом крава три пута у току дана. Честа је ситуација да се код првотелки приликом муже појави крв у млеку. Такве краве треба пажљиво да се музу и у већини случајева крварење спонтано престаје.
Код неких крава на почетку муже се јавља веома велики едем вимена, што отежава машинску а и ручну мужу. Машинску мужу треба прекинути и прећи на ручну све док оток не спласне. Да би се убрзало повлачење отока препоручује се употреба ветеринарских лекова а такође и интензивно кретање крава.

Саветодавац за сточарство
Небојша Брајовић

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.361 sekundi
Powered by Kunena Forum