Gubici pri spremanju silaže

Više
31 mar 2020 08:13 #40937 od Canić Aleksandar
Canić Aleksandar je napravio novu temu: Gubici pri spremanju silaže
Pošto je silaža proizvod nastao konzerviranjem zelenih biljaka ili nekih sporednih proizvoda industrije, njena hranjiva vrednost nemože biti veća od hranjive vrednosti početnog materijala. Naprotiv pri lošim uslovima fermentacije dolazi do smanjenja hranjive vrednosti usled gubitaka pojedinih materija. Gubici mogu nastati: pre, u toku i posle završene fermentacije. I mogu se deliti na neizbežne i na one koje se pravilnim siliranjem mogu svesti na najmanju meru. Gubici čija veličina zavisi od ljudskog faktora su sledeći:
1. Gubici koji nastaju na polju, tokom košenja (visina kosidbe) i tokom transporta iznose 3-5%.
2. Gubici usled kvarenja površinskog sloja (zavisi od načina izolovanja površinskog dela silaže). Iznose za silo kamare 12-20%, horizontalne silose do 15% i betonske silo tornjeve do 10%.
3. Gubici usled oticanja biljnog soka (zavise od stepena vlažnosti siliranog materijala).
4. Gubici usled naknadne fermentacije (nastaju zbog propusta u tehnologiji siliranja i nepravilnog uzimanja silaže).Ovi gubici su do 5%.
5. Gubici koji nastaju usled nepotpunog konzumiranja silaže, zbog lošeg kvaliteta silaže.
Gubici koji se nemogu izbeći nastaju u toku procesa oksidacije i fermentacije, u toku kojih se stvara ugljen dioksid, voda i toplota. Ovi gubici se kreću do 5%.


PSSS-Jagodina
Savetodavac Aleksandar Canic .

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.399 sekundi