Svinjska kuga

Više
30 maj 2019 11:46 #37518 od Joksić Goran
Svinjska kuga was created by Joksić Goran
Svinjska kuga je akutno, zarazno oboljenje svinja koje se ispoljava u krvavljenjima, a redovna propratna pojava je zapaljenje pluća i zapaljenje creva. Za vreme bolesti virus kuge se nalazi u svim organima, sekretima i ekskretima.Izvan tela životinje ovaj virus je vrlo otporan, ako se nađe u hladnoj i vlažnoj sredini. Na isušenje je veoma osetljiv, tako da za 1-2 nedelje potpuno iščezava. Najbolji dezificijens je natrijum-hidroksid.
Virus svinjske kuge se uglavnom prenosi per os, ali može i na bilo koji drugi način. Najlakše i najčešće se virus širi mokraćom. Pored toga prenosioci zaraze mogu da budu i ljudi, psi, mačke, glodari, insekti...Inkubacija traje 4-21 dan.
Bolest se najpre manifestuje povišenom temperaturom. Očni kapci životinje su zatvoreni. Jedinka gubi apetit, ponekad povraća, a prisutna je i slabost zadnjeg dela tela. Koža je crvenkasta po donjem delu tela, a pojavljuju se tamne mrlje po ušima i trbuhu, zbog unutrašnjeg krvavljenja.
To je veoma smrtonosna zarazna bolest i smrt nastupa u narednih 7 dana od pojave. Može i ranije, pa čak i nakon nekoliko sati. Životinje koje jednom prebole stiču doživotni imunitet. Cepljenje životinja dolazi u obzir, ali često i tada može da dođe da širenja bolesti cepivom.
Svinjska kuga, gde se pojavi, dovodi do velike ekonomske štete za određeni distrikt, pa i za celu državu.

Dipl. ing. stočarstva Goran Joksić

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 1.219 sekundi
Powered by Kunena Forum