SISTEM KRAVA-TELE KAO MOGUĆE REŠENJE ZA NEDOSTATAK TELADI ZA TOV

Više
07 sep 2018 11:36 - 07 sep 2018 11:38 #34156 od Kozlina Zoran
U poslednje vreme sa porastom cene utovljenih junadi sve je više zainteresovanih proizvođača za ulazak u ovu proizvodnju. Međutim zbog sve manjeg broja krava kod nas oseća se nedostatak teladi za tov. Kao moguće rešenje nameće se mogućnost uvoza teladi, do nekih početnih koraka je i došlo i to do uvoza teladi iz Rumunije. Nažalost ovi prvi koraci su se pokazali kao prilično skupa varijanta.
Rešenje ovih problema moglo bi biti u sistemu krava-tele.
Ovaj sistem u Evropskoj uniji čini oko 36% svih krava. Osnovne karakteristike ove proizvodnje su manji troškovi ishrane, manji utrošak fizičkog rada, manji troškovi za izgradnju objekata, te visoka plodnost krava.
Osnova sistema su naravno krave i za ovaj način su najpogodnije one mesnatih rasa, ali se mogu koristiti i krave kombinovanih svojstava.
Za ovaj sistem neophodno je obezbediti dovoljnu površinu pašnjaka i to po grlu 0,8 ha i 0,2 ha oranica.
Telad u ovom sistemu ostaje s kravama do starosti od 6 - 7 meseci.
Krave proizvedu od 1.200 do 1.800 litara mleka u laktaciji, koje se u potpunosti iskoristi za ishranu teladi.
Kao jedna od najpogodnijih rasa za ovaj sistem ističe se rasa Hereford. Ona je jedna od najzastuplјenijih rasa koje se koriste u sistemu krava-tele u svetu , jer daje najbolјe rezultate u korištenju vrlo loše voluminozne hrane, otporna je na bolesti i niske temperature, pa se tako bez problema teli na pašnjacima i u zimskim uslovima.
Dosta je rašireno ukrštanje domaćih, kombinovanih rasa, kao što je Simentalac, s bikovima mesnatih rasa. Takva telad dobro su prilagođena uslovima domaćeg uzgoja, a i troškovi se višestruko smanjuju.
Sistem proizvodnje "krava-tele" sastoji se od četiri faze :
telenje, laktacija, zasušenje i pripust (osemenjavanje).
Krave se po pravilu tele same uz minimalnu asistenciju čoveka. Ovo se osigurava izborom bikova koji daju manju telad, ali koja će kasnije postizati zadovolјavajuće priraste od oko 800 grama dnevno.
Na ekonomičnost ovog sistema ponajviše utiče ishrana. Osnovno načelo na kojem se temelјi ishrana je korištenje pašnjaka tokom pašne sezone, dok se u zimskom razdoblјu ishrana temelјi na kabastoj hrani uz dodatak malih količina koncentrata.
U zimskom periodu ishrane potrebe krava mogu se zadovolјiti sa 25 - 30 kg travne senaže i određene količine koncentrata nakon telenja.
Preko zime krave se drže slobodno u poluotvorenim objektima s ispustima ili bez njih.
Last edit: 07 sep 2018 11:38 by Kozlina Zoran.

Molimo vas Prijava da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.317 sekundi
Powered by Kunena Forum