Saveti za spremanje senaže

Više
31 mar 2018 09:14 #32442 od Marković Svetislav
Marković Svetislav je napravio novu temu: Saveti za spremanje senaže
Polako se primiče vreme spremanja senaže.Svim proizvođačima mleka savetujem da u narednom periodu prate vremenske prilike i ne dozvole da nam kao 2016.godine propadne dobar deo livada (sejanih i prirodnih) kada zbog čestih kiša nismo uspeli da spravimo seno, a za senažu nismo mnogo marili.Tada smo prvi otkos skidali u junu kada smo trebali već imati i drugi što znači da smo izgubili jedno košenje, a ono što smo dobili od prvog je bilo veoma lošeg kvaliteta.Ovaj propust je nastao kao posledica nepoznavanja hranljive vrednosti senaže, načina spremanja ali i neposedovanja adekvatne opreme za senažiranje.
Senaža se veoma lako sprema i u uslovima čestih padavina.Potrebno je samo ugrabiti moment da se sa mehanizacijom može ući u parcelu, da se pokošena masa provene svega nekoliko sati i već se može silirati, dok je za pripremu sena proces znatno duži ( i do 3 dana).
U nepovoljnim vremenskim uslovima za spremanje senaže, potrebna su praktično 2 dana suva dana. Košenje je najbolje obaviti u prepodnevnim časovima odmah posle skidanja rose, mada ni popodnevno košenje nije loše.Popodne ili sutradan otkos prevrnuti , sačekati par sati da provene sa druge strane i započeti senažiranje.Masa se može silirati ili sakupljati i uvijati u rol bale i umotavati sa PVC materijalom.Poželjno je da se u masu doda do 50 kg kukuruzne prekrupe po toni senaže radi bolje fermentacije.Zelenu masu kositi na visini od 6-8 cm, ne prenisko.
Prednosti rane košnje i spremanja senaže u odnosu na dosadašnje navike su:
• ne zavisite toliko o vremenu kao kada spremate seno
• dobijate mogućnost prihrane i bržeg porasta drugog otkosa
• stvarate mogućnost ranijeg drugog otkosa
• dobijate kvalitetnije hranivo.
Dakle, ukoliko ove godine bude kišno i vlažno proleće ne treba čekati da vam trava proklasa, već je kosite u prvom otkosu sa 25-40 cm visine. Time ćete (ukoliko prihranite parcelu posle košenja) stvoriti mogućnost da do leta imate tri otkosa sa iste livade.

Molimo vas Prijava ili Napravite nalog da se pridružite konverzaciji.

Vreme kreiranja strane: 0.506 sekundi